Искате да спите по-спокойно – ето какво да хапвате вечер!

Искате да спите по-спокойно – ето какво да хапвате вечер!

Ако искате да спите спокойно, освен по-малко стрес и по-голяма доза оптимизъм, могат да ви помогнат и определени храни. Като цяло влошаването на сънят ни настъпва неусетно в следствие на  напрегнатия ни начин на живот. Много често часове наред да се въртим в леглото и резултатът е един, нарушен режим на почивка, който ни прави кисели, податливи на болести и уморени. Аферата ни с технологиите, социалните мрежи, постоянното ровичкане в телефона, преяждането и късното хапване значително влошават качеството на съня ни! Добре е да си поспиваме поне до 8 часа в денонощието, но сънят да бъде качествен! Освен, йогата, топлото мляко, масажа, ароматна вана и чай – определени хранителни продукти ни карат да спим по-качествено и по-спокойно. Ето и кои са те:

Хранителни продукти с пълнозърнесто естество

Тук говорим основно за пълнозърнеста паста, ориз, хляб и овесени ядки. И макар мнозина да смятат, че не е добре да хапваме тестени храни за вечеря, то това не важи за пълнозърнестите храни. Те са от вида на бавните въглехидрати. Тази група отлично помага за нормалните нива на кръвното ни налягане и добрите нива на кръвна захар. Тъй, като този тип въглехидрати се разграждат бавно, както и името им показва, те ни набавят необходимите количества глюкоза, от които тялото и мозъкът ни има нужда дори докато спи! Ако ни липсва оптимално количество глюкоза, то се компенсира с производството на кортизол и адреналин, което води до увеличена мозъчна активност и влошен сън. Накратко въртене, преобръщане и изпадане на състояние, на така нареченият „буден сън“. Затова ранната вечеря до към 8 най-късно, която включва пълнозърнести продукти в менюто подпомага по-спокойният Ви сън.

Храни с богато съдържание на цинк

Ако искате да спите по-спокойно, то храните богати на цинк са идеалното решение. Едни от най-богатите на минерала храни са ядките в голямата им разнообразност, морските храни, като риба, скариди, миди и прочие, и отново пълнозърнестите продукти. Минерала цинк е главният виновник, който превръща трептофана в телата ни в мелатонин и серотонин. Тоест възпроизвеждат се в по-големи количества хормони на спокойствието и уравновесеността. Така ако за вечеря си хапнете морска храна и добавите към нея резен пълнозърнест хляб или шепа бадеми например, то ще спите непробудно и спокойно през цялата нощ!

Чаша чай или топло мляко

Още в началото на статията Ви споменахме, че чаша чай или мляко е стара и изпитана рецепта за по-добър и ползотворен сън. Защо е така обаче? Защото в чая, говорим за билковите чайове, а не тези богати на кофеин, като черния чай, се съдържат успокояващи вещества. Препоръчителните са чая от мента, липа, лайка, валериан и други, които мигновено ще ни накарат да се прозяваме и да спим, като бебе. В млякото и то по-скоро леко топлото мляко, минерали като магнезий, калций и калий се превръща в успокоителен агент и успокояват мускулите, нервите и съзнанието ни. Така, ако искате да спите по-спокойно, пийте чаша топло мляко или билков чай до 30 минути преди сън.

Тиквено семе и кокосово мляко

Навярно тук сте озадачени, но си има обяснение. И тиквените семки  и кокосовото мляко са изключително богати на магнезий, който е минерала най-отговорен за добрият сън! Благодарение на него мускулните групи се отпускат, както и цялото ни тяло, което води до релаксация и покой допринасящи за добрият и спокоен сън. В кокосовото мляко освен магнезий има и калий, калций, натрий, както и фосфор. Цялата тази армия от минерали и то балансирана спомага баланса на нервните ни окончания, нервите и мускулите. Така, че ако искате да спите по-спокойно намерете начин да включите тиквените семки и кокосовото мляко в храната си за вечеря.

Освен споменатите до тук храни, ако искате да спите по-спокойно през нощта хапвайте за вечеря още и овес, извара, грозде, както и фъстъци. Те също спомагат добрият сън, заради който сутрин се събуждаме щастливи, отпочинали и готови за новите подвизи на деня.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар