Разнообразно детско меню - ключ към здраве, добър растеж и пълноценно детство!

Разнообразно детско меню – ключ към здраве, добър растеж и пълноценно детство!

Разнообразно детско меню се опитват да поддържат много от нас родителите, но дали и доколко успяваме е спорен въпрос. Навиците на нашите деца да се хранят правилно и да приемат храната, като удоволствие и енергия се изграждат още от много ранно детство, тоест още от самото захранване! Но процеса съвсем не е лесен, едностранен и изисква много упоритост от страна на родителите. На първо място за здравословната храна трябва да се говори. Трябва да се дава добър пример от страна на родителите и да се превърне храненето в едно социално действие, а не в просто един рефлекс по засищане на глада. В днешно време по супермаркетите се продават много вредни храни, те се и рекламират, но от семейната среда най-вече зависи дали детето ще ги яде. Разбира се тук не става въпрос за забрана – забранения плод е най-сладък гласи народна мъдрост! Детето трябва да разбере, чрез действията и поведението на родителите си, че полезните храни са най-добрият избор за един пълноценен живот.

И сега, за да не сме голословни, ето какво трябва да съдържа едно разнообразно детско меню:

Плодове и зеленчуци – колкото и да сме банални това са едни от най-полезните храни за децата, защото са богати на фибри, витамини и минерали. Освен това повечето плодове са богати и на антиоксиданти. Когато давате свеж плод на детето или зеленчук не го белете. Така запазвате фибрите! Ако давате само фреш, то много от ползите в един плод или зеленчук се губят, затова е добре да се комбинират нещата. Добре е детето Ви да приема най-малко по 5 порции плод и зеленчук дневно, като това се равнява на един плод или зеленчук със среден размер. Това може да става под формата на салата, десерт, предястие или супа и основно.

Храни богати на карбохидрати – групата на карбохидратите е голяма и е основен източник на енергия за бързо растящите ни деца. Храните богати на тези вещества са пълнозърнестите продукти, като ориз, хляб или мюсли. Освен това бобовите култури, картофите, нахута и лещата, както и пълнозърнестите макарони и спагети са богати на карбохидрати. От 60% до 70% от енергийните нива нужни за едно дете дневно се набавят именно от тези храни. Те се усвояват бавно от организма и му доставят по-дълго време енергия. В изброените до момента продукти има и много фибри, както и витамини, което ги прави още по-ценни за подрастващото Ви дете. Фибрите основно са разтворими и неразтворими. Първият вид се срещат в плодовете и зеленчуците, като спомагат абсорбирането на мазнините и глюкозата, а втория вид се срещат в пълнозърнестите храни и благоприятстват храносмилането. Ежедневно детето Ви трябва да приема разнообразие от тези продукти, за да е разнообразно детско меню.

Мазнини – разнообразно детско меню в никакъв случай не изключва мазнините от себе си, но те трябва да са полезни и да се консумират умерено. Тези вещества участват активно в строежа на клетките, така че менюто на детето Ви е немислимо без тях! Основно познаваме два вида мазнини наситени и не наситени. Първите се съдържат в млечните продукти и мазните храни, като повишават холестерола. Вторите се съдържат в морските риби, зехтина и ядките. Те от своя страна намаляват холестерола. За децата ползването на не наситени мазнини е препоръчително, но наситените са необходими в малки количества. Така например е добре зехтина за салатата да се неутрализира с лимонов сок, а ястията да не се пържат, а по скоро да се пекат и варят на пара.

Яйца, месо, риба и млечни продукти – всички тези храни са чист протеин, който трябва да съставлява до 20% от разнообразно детско меню в ежедневието. Това е така, защото именно протеините изграждат тъканите и клетките в растящият бързо детски организъм. Освен това добрият вид на косата, кожата, мускулите и ноктите зависи от тях. Хормоните, имунната защита се изграждат от тези вещества и едно разнообразно детско меню е не здравословно с отсъствието им! Основно яйцата, млечните продукти и месото са източник на протеин, защото имат животински произход. Плодовете и пълнозърнестите храни съдържат протеин в доста по-малки дози!

Освен тези 4 групи хранителни вещества водата е жизненоважна за доброто развитие на детето и за здравословното му меню. Добре е да давате основно вода на детето и то по-малко, но често през деня! Забравете за газираното, купените сокове и други подобни напитки. И, като за финал дайте пример на детето да спортува и да води активен начин на живот, освен че му изграждате разнообразно детско меню.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар