фокача (focaccia)

Какво е Фокача (пица Бланка) и как се прави?

Казват, че този хляб е предшественик на пицата. Името му е Фокача (focaccia)! Вкусна, ароматна и много лесна за направа.
Какво е Фокача и как се прави?

Родината й е Италия, която е дала изключително много за готварството! В своята същност, фокача е плосък хляб. Прави се само с няколко продукти, които се превръщат в нещо, наистина много вкусно. За да си направите този хляб ще ви трябват:

  • брашно
  • мая
  • вода
  • зехтин
  • сол на вкус
  • розмарин ( за отгоре)

от всичките тези продукти се омесва тесто, което се оставя да втасва и после се разстила в тавичка. Отгоре се поръсва със зехтин и с пръстите се натиска, за да се оформят вдлъбнатинки. Слага се розмарин и отива във фурната да се пече. Освен гореизброените продукти, могат да се добавят и други, които да направят фокачата още по-вкусна! Примерно, може да се сложат маслини, чери доматки отгоре и какво ли още не. Преди печене, хлябът се намазва със зехтин и така се получава нещо много приятно за небцето. Отвън се оформя коричка, която е много хрупкава и апетитна, а отвътре е мека и прекрасна.

В Италия, този вид хляб се нарича още пица Бланка (pizza Blanca). Този хляб е толкова вкусен, че може да си го хапвате по всяко време. Най-разпространеният вариант е овкусен с розмарин. Това е класическия вариант, но може и да си го побългарите, като вместо розмарин, сложите някаква подправка по ваше желание, примерно може да поръсите с чубрица! Звучи доста българско нали.., с чубрица!

Ако вече огладняхте, предлагам ви няколко рецепти за много вкусни печива:

 Най-лесният тутманик

Благодаря ви за отделеното време. Разгледайте и другите статии в нашия БЛОГ! Освен това, не забравяйте да посетите кулинарния ни канал в Youtube. , където имаме много и най-различни рецепти! Чао от мен….

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

,

Все още няма коментари.

Вашият коментар