Севиче - знаете ли какво е това?

Севиче – знаете ли какво е това?

Какво ви изниква в главата, след като чуете думата „Севиче“? Нищо….или пък може би ви подбужда любопитството?

Севичето има Перуански произход и разпространение из голяма част от Латинска Америка. Това всъщност е ястие, приготвено по малко по-различен начин. Не случайно ползвам думата приготвено, а не сготвено, защото тук не може да говорим за готвене!

За да се направи севиче се ползва риба (филе) и морски дарове. Интересното тук е, че ако за севичето ползвате риба, тя не преминава предварителна  термична обработка. Не се готви, а просто се маринова в цитрусов сок от лайм или лимон, който е  най-разпространения вариант, но може и в сок от портокал или грейпфрут! Основното правило е да се ползва цитрусов плод, а какъв точно ще е той, се остава на преценката на този, който ще приготвя ястието.

Самата киселинност на цитрусовият сок , спомага за мариноването на рибата и тя става годна за консумация, дори и без никаква термична обработка.

Освен риба, за севиче могат да се ползват и други морски дарове, като скариди. При тях обаче е малко по-различно, защото преди да се мариноват, те трябва да се сварят за 2-3 минути и едва след това, да се превърнат в севиче.

Едно от най-важните правила при правенето на севиче е да се ползват изключително пресни продукти, а не замразени.

Освен това, рибата за севичето трябва да е нарязана на тънко или дребни парчета, за да може да се получи добро мариноване! Ако рибата се нареже на едро, тя трудно ще се маринова.

Рибата, която ще се ползва за севичето, задължително трябва да е без кости и без кожа.

Та, рибата се нарязва, към нея може да се прибавят други продукти (зеленчуци), поръсва се с цитрусов сок и се оставя да престои, не по-малко  от 20-30 минути и не повече от 3-4 часа.

Вие опитвали ли сте някога севиче?

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар