domashen kozunak

За какво да внимавате, когато правите козунак?

Месенето на козунак е едновременно лесна и доста отговорна задача! Казвам отговорна, защото има тънкости и правила, които трябва да се спазват. Ето тънкостите, които аз спазвам, когато правя козунаци за Великденската трапеза:

Прясното мляко, което ще ползвате за маяното тесто, не трябва да е горещо, иначе маята няма да може да шупне хубаво! Млякото не трябва да е горещо, а хладко. Хладко мляко означава, че когато си потопите върха на пръста, да може спокойно да го задържите, без да ви пари! Именно така, аз проверявам температурата на прясното мляко (водата), ако спокойно си задържа за няколко секунди пръста в него, млякото е идеално да се ползва за маята!

Тестото е хубаво да втаса два пъти. Първият път, тестото се оставя да втаса е  след като се омеси. Вторият път е когато се оформи в подходящата форма, преди да се изпече!

Трябва да внимавате с тестото. В никакъв случай не прекалявайте с втасването! Ако тестото превтаса има огромна вероятност, после в козунака да няма никакви конци а структурата му да бъде като на хляб – знам го от личен опит! Правилото, което аз спазвам е щом обемът се удвои, значи тестото е втасало!

kozunak

Козунак с локум за Великден

Една от предпоставките за образуването на конци е ползването на мазнина при оформянето на козунака. Може да ползвате разтопено масло или свинска мас. Пробвала съм и двата варианта и мога да кажа, че резултата е почти еднакъв!

Най-добрият овкусител на козунак е настъргана кора от цитрусов плод – портокал, лимон, мандарина. Само ванилия няма да бъде достатъчно, за да може козунак да придобие нужния аромат за един истински козунак!

Ако ще ползвате фурната за да спомогнете втасването на тестото за козунак, трябва много да внимавате. Фурната не трябва да бъде на повече от 50 градуса. Тавата трябва да е по-долу във фурната. Не насилвайте втасването, иначе козунак няма да е вкусен и сполучлив!

Ето рецептата, която аз ще ползвам за да направя козунак днес:

Великденски козунак

Благодаря ви за отделеното време и ви пожелавам успех в месенето на козунаците за Великденската трапеза и най-вече бъдете живи, здрави и усмихнати!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар