Какво означава Скордаля и откъде идва?

Какво означава Скордаля и откъде идва?

Сос скордаля

Скордаля е сос! Идва от Средиземноморието и в частност Гърция. Този сос е най-подходящ за поднасяне заедно с риба (пържена), както и зеленчуци.

В различни времеви етапи, се е правел по различен начин. Примерно, най-напреде се е правел с основна съставка накиснат хляб и след това изстискан с ръце. Към хляба са се добавяли чесън, орехи, зехтин и оцет. От хляба се е взимала само средната част, без коричките.

Днес  вече има много много разновидности на скордалята. В някои рецепти, хляба се замества с картофи, в други се съчетават хляб и картофи. Вероятно, освен традиции в правенето  на този сос, от най-голямо значение са и вкусовите предпочитания на този, който го прави.

Следователно, в зависимост от вкуса на готвача, скордалята може да се направи само с накиснат хляб без картофи, само с картофи без накиснат хляб или просто хляб и картофи в комбинация!

Освен хляб/картофи, се слагат още смлени орехи. Те също трябва да преобладават вкусово, за да придадат спецификата на този сос.

Както вече споменах и по-горе, този  сос се сервира с пържена риба! Най-много си подхожда с нея или с пържени зеленчуци!

Сос Скордаля

Има ясно изразен чеснов аромат, защото се добавя задължително чесън. Хубаво е чесънът да мине през преса или да бъде счукан, за да може хубаво да овкуси соса. Може да се добави и някаква подправка, като черен пипер и друга, но това е изцяло по желание на готвача!

Че даже някои добавят и зеленчук, за да засилят вкусовите и ароматни качества на соса, но както вече няколко пъти споменах по-горе, въпрос на вкус!

Значи, в обобщение нека изброим основните продукти в сос Скордаля:

  • Хляб/Картофи
  • Чесън
  • Орехи
  • Оцет
  • Сол
  • Зехтин/Олио
  • Кисело мляко – когато пропуснете този продукт, Скордалята ще бъде постна

Предлагам ви няколко рецепти с риба, която може да поднесете със сос Скордаля:

Не забравяйте да посетите канала ни в Youtube, където може да намерите най-различни рецепти!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар