мисо

Знаете ли какво е Мисо и обичате ли Японската кухня?

Да започнем най-напред с това, какво всъщност означава мисо и  откъде идва то?

Мисо – дума, която вероятно не говори много на повечето от нас. Може би просто, защото не е толкова разпространено по нашите ширини и Европа. То е познато на тези от хората, които или са Азиатци или са такива, които обичат азиатската кухня. Идва именно от там – Азия,в частност Китай и след това Япония. Сама по себе си думата „мисо“ може да означава няколко неща:

Супа мисо – прословутата Японска супа;

мисо супа

Мисо супа

Подправка Мисо –която има консистенцията на паста (кашичка);

мисо

Мисо паста

Днес ще поговорим за пастата мисо, която се ползва за подправка в кулинарията. Както вече споменах и по-горе, едва ли мисото като подправка намира широко приложение в нашата кухня. Сигурна съм, че единствено хората, които обичат да експериментират и тези, които обичат азиатска храна, все някога са чували тази дума.

Има различни варианти за приготвяне на мисо паста, а оттам и различните цветове.

В общи линии, мисото се прави от ферментация на зърнена култура от рода на ориз, ечемик или соя, към която се добавя една специална гъба плесен „Aspergillus oryzae“ (Коджи -Кин) и сол…много сол! Една от най-характерните черти на мисото, това е  неговата соленост. Солеността намалява или се увеличава , в зависимост от цвета на мисото, съответно от продуктите от които е направено. Разбира се,  най-тъмното е най-солено, бялото по-малко солено и така. Солеността е пряко свързана с неговия цвят!

Мисо паста може да бъде различни цветове:

  • Бяло мисо
  • Мисо от соя
  • Почти черно Широмисо мисо
  • Червено мисо

Мисото се отличава и със специфична текстура. Наподобява паста (кашичка). Различните видове мисо, се различават по своята текстура. Да, тя при всички видове е една и съща паста (изключение прави само това, направено  само от соя), но при някои пастата е по-гладка, при други не!

В основата на приготвянето на тази прочута японска подправка е процесът ферментация. Както всички знаем, ферментацията не се получава от днес за утре. Това е процес, който изисква време, понякога много време. При мисото е характерна продължителната ферментация, като се започне от година и се стигне чак до 3 години. Именно обаче тази продължителност, влияе върху вкусовите качества на различните видове мисо.

Няма как да не споменем още един много важен детайл и той е наличието на живи организми неговия състав! Това се дължи именно на процесът ферментация! Затова се счита, че мисото е много полезно за тялото, като изключим неговата соленост!

Съдържа много голямо количество витамини като Натрий , Калий, Калций, Магнезий и други.

И точно заради високото съдържание на полезни вещества си струва да бъде опитано поне веднъж! Вие опитвали ли сте някога Мисо?

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар