грейпфрут

Защо плодът Грейпфрут носи това име, макар да не му отива?

Някога запитвали ли сте се защо грейпфрутът носи това име? Нали знаете, какво означава в превод? Преведено от английски език, грейпфрут означава „гроздов плод“ и тук идва въпроса – защо гроздов?

Грейпфрутът прилича на лимона, на портокала, на мандарината – поне са от едно семейство, това на цитрусовите плодове!  И колкото и да се различават, толкова си и приличат. Разликата е в цвят, размер, вкус и т.н…и все пак обаче, те са от едно семейство и в общи линии много си приличат.

Обаче, грейпфрутът е единствения от цитрусите, който има име, което определено се различава от имената на останалите подобни плодове и няма нищо общо с него. Гроздов плод ли?По-близък до гроздето, отколкото до братовчедите му? Защо, та той по нищо не прилича на гроздето.  Няма зрънца, които да го отнесат към него или да му наподобяват.

Да, но има едно нещо, по което този плод се доближава до гроздето и това е дървото и по –скоро начина, по който расте по дървото!

Грейпфрут

Ако обърнете внимание, всички цитруси растат по единично на дърветата – тук един плод, там друг. С грейпфрутът обаче, нещата не стоят така. За разлика от останалите подобни му плодове, той расте на гроздове – по няколко на клонче и именно оттук идва и неговото име на английски „grapefruit”!

Интересно нали?

Ако, докато четохте тези няколко реда за грейпфрута,  ви се дояде нещо сладичко с цитрусов аромат, може да си направите този Лимонов кекс!

Освен това, не забравяйте да посетите каналът ни в Youtube, където имаме много видео рецепти, които може да гледате и да почерпите идея какво да си сготвите!!!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

,

Все още няма коментари.

Вашият коментар