Постни пълнени чушки с боб

Това ястие, несъмнено е едно от най-традиционните в българската кухня и е идеално за Бъдни вечер, когато всички знаем, че ястията на трапезата трябва да бъдат постни. И понеже е много важно да си пазим традициите и да ги предаваме напред, хубаво би било, повече домакини да могат да сготвят тези много вкусни пълнени чушки с боб.

Както и вероятно се досещате, в тази рецепта ще ползваме сухи червени чушки. Техният аромат и вкус, се слива по един невероятен начин, с тези на боба. Понеже, няма да стане да се напълнят сухи, чушките трябва да се сложат в гореща вода и да престоят в нея, най-малко 20-на минути. Едва след това, когато омекнат хубаво, може да се пристъпва и към самото пълнене. Досега никъде не съм срещала тези чушки с различен от боб пълнеж. Ако някой е чувал, ще се радвам да сподели, та да изпробвам и друг вариант.

Няколко думи  за бобът…

Бобът трябва да е сварен предварително, преди да се пълни в чушките. Овкусяването му е по ваш избор, но смятам, че има една подправка, без която бобът не е същият и това е джодженът. Лично аз, прибавям и малко чубрица, понеже я обожавам, пък и мисля, че вкусово се свързва доста добре с боба. Може също така, да добавите чесън, черен пипер, червен пипер, сминдух и каквото прецените.

Разбира се, към боба, ще прибавя и предварително задушени лук и морков. Чувала съм, че някои слагат и праз….Знаете, това си е въпрос на вкусови предпочитания.

След като бобът се овкуси добре,  с него се пълнят чушките и се слагат във фурната за около 25-30 минути и готово.

Ето още няколко предложения за пълнени чушки:

По-долу, може да изгледате видеото, което направихме, докато правехме пълнените чушки с боб и ако все още не сте се абонирали за канала ни в   Youtube, време е да го направите, защото си заслужава 🙂

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Рейтинг

  • (5 /5)
  • 10 ratings

Сходни рецепти