Няколко тънкости при правенето на постна содена питка

Няколко тънкости при правенето на постна содена питка

Цяло изкуство си е човек да направи содена питка…Това го разбрах първия път, когато реших да направя и аз такава питка. Беше отдавна. Нямах опитът и знанията, които всеки натрупва с времето  и неуспешните първи опити. Всъщност, изобщо не се срамувам от неуспехите си, напротив, те ми помогнаха да стигна дотук!

И така…първата ми содена питка беше пълен провал. Твърда, неизпечена и нямаше никакъв вид на питка, за вкуса  дори не коментирам. Но…..после се научих. Преди две години, направих най-вкусната содена питка, която някога бях опитвала.

Пуснахме я в канала ни и тя пожъна  наистина голям успех. Линк: Прекрасна постна содена питка

И сега, определено мога да изброя тънкостите, които научих от своя опит, които искам да ги споделя с вас.

Първо:

Понеже питката е без мая, а само със сода, тя има нужда от много въздух. Затова брашното, независимо какво ще ползвате, задължително трябва да се пресее. По този начин, в него се вкарва допълнително въздух.

Второ:

Содата бикарбонат, задължително трябва да се погаси. Това може да се направи с оцет или газирана вода (сода). Понеже питката трябва да е постна, не може да ползваме кисело мляко или някакъв друг продукт.

Трето:

Който е правил содена питка знае, че има голяма вероятност тя да стане глетава ( хич не харесвам тази дума, но пък и не зная с коя друга мога да я заменя). Ако вие знаете моля помогнете! Затова е важно тестото, да не е прекалено твърдо. Поради тази причина, му се слага по-малко брашно. Не се притеснявайте, че ще лепне по пръстите. Оставете го така. Ако прекалите с брашното, няма да се изпече изобщо и наистина ще е глетава.

Четвърто:

Тестото трябва да се остави да отпочине най-малко половин час, преди печене. Нека си почине известно време.

Пето:

Печенето е също, толкова важен момент, колкото и момента с омесване на тестото. От бабите знам, че когато се пече содена питка, винаги на дъното на фурната се слага огнеупорен съд с вода. Във фурната трябва да е влажно и водата ще способства именно затова.

Шесто:

Ако желаете да направите питката ароматна, добавете в тестото някаква подправка. Понякога аз ползвам семена от фенел (див копър). Вие може да сложите подправка, която харесвате…защо не и чубрица. Разбира се, това не е задължителен момент. Може да не слагате никакви подправки!

И така! Това са моите важни моменти, в приготвянето на постна содена питка. Научих ги с времето и след няколко неуспешни опити….Но пък важното е, че се научих и затова сега споделям своя опит с вас!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар