marbel beef steak

Какво означава „мрамориране“, когато става дума за месо?

Направило ли ви е впечатление, че едно от най-скъпите меса на пазара, това е говеждото месо! Именно при неговото характеризиране, може да използваме  терминът „Мраморирарне“. Този термин не се отнася до пилешкото месо и дори от пръв поглед може да разберете това.

Какво означава мрамориране при месо?

Този термин всъщност означава наличие на бели ивици в структурата на месото. Тези  бели ивици са всъщност мазнина и могат да се видят при разрязване на самото месо. Колкото по-силно мраморирано е месото, т.е. колкото повече ивици мазнина има, толкова по-вкусно и по-скъпо е самото месо! Освен това, мраморната структура на мазнините придава още повече аромат на месото.

Мраморизиране при месото

В този ред на мисли, знаете ли кое говеждо месо е най-скъпото в света?  Отговорът е говеждото месо от Япония! То е най – богато на плетеница от мазни нишки т.е то е най-мраморираното месо в света!

Мраморирането не се отнася до всякакъв вид месо. Не всяка пържола месо, съдържа толкова добре изразена мазна структура. Обърнете внимание, че тук не става въпрос за външната мазнина на месото, а за вътрешната.

Този термин може да се отнесе само за месото на определена порода говеда.Тази структура на мазнината може да се открие най-вече в говеждото месо от Япония! Именно там се отглеждат тези породи говеда, които имат точно такова месо, богато на мазни нишки!

Колкото по-мраморирано е месото, толкова по-скъпо и  тук говорим за стотици левове за килограм! Ухааа…стотици левове!

Когато сме си купували стекове от магазина, месото в повечето случаи е чисто, с много малко, ама наистина много малко мазнина. В него няма това мрамориране, за което говоря. Разбира се, това се дължи на факта, че това месо, което е масово в магазините, е предвидено за консумиране от много хора и трябва да е на достъпна цена! Ако е скъпо, колко ли хора ще могат да си го позволят?

Това скъпото, то май е само за ценители…едва ли повечето хора биха дали толкова много пари за месо, само защото мазнината му е с мраморна структура.

В каналът ни в Youtube може да видите как Васко се справя със стековете – T-bone steak

Благодаря ви за отделеното време и ви желая хубав и изпълнен с усмивки ден!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар