Как се готвят миди и кога стават опасни?

Как се готвят миди и кога стават опасни?

Любители ли сте на морските дарове? Ако да, значи сте хапвали миди и знаете колко са вкусни! Също така предполагам знаете, че мидите могат да бъдат опасни и с тях трябва много да се внимава.

Преди да стане въпрос за начините на готвене на мидите, нека споменем за какво трябва да внимавате, за да намалите риска от опасност!

1)винаги купувайте затворени миди – ако някоя от мидите е отворена, хвърлете я! Не е нужно да рискувате здравния ви комфорт, само заради някаква мида;

2)не рискувайте – купувайте мидите само от сигурни и надеждни източници;

3)мидите изпълняват ролята и функцията на чистачи във водата, затова не ги яжте сурови!

4) Избирайте ги и по миризма. Те трябва да миришат на море. Ако излъчват друга, различна от тази миризма, по-добре не ги купувайте, защото най-вероятно са развалени!

Какво може да причини развалената мида?

С две думи – много главоболия. Опасни са и затова внимавайте. Могат да доведат до сериозно стомашно неразположение, гадене, повръщане и др.

Съвет – не яжте сурови миди и не използвайте отворени миди за готвене!

Кърмещите и бременни жени  не трябва да ядат миди! Няма нужда да се поема излишен риск за собственото здраве и това на бебето!

Наред с опасността, която крият, мидите са и много полезни. Те съдържат витамини и минерали, които са изключително важни за организма. А пък ястията с тях са много вкусни….

Мидите се сготвят много бързо. Нужни са им не повече от 10 – 15 минути.  Именно, изхождайки от това, когато се готвят с нещо друго, примерно ориз, трябва да се слагат към края на готвенето. Ако мидите се пресготвят, те ще станат жилави!

Може да ги сготвите с малко чесън, малко вино и масълце. Сложете ги в тенджера и гответе за не повече от 10-15 минути.С тях може да се готвят най-различни ястия, като супа, рецепти с ориз и в комбинация с други морски дарове.

В магазините може да намерите и миди без черупка, които са в бурканчета.

Знаете ли коя е най-подходящата подправка за миди?

Отговорът е Девесил или познат още като Лющян!

Имайте предид, че преди готвене, мидите трябва да се почистят много хубаво. Трябва да им се махне рогчето и да се измият, за да нямат пясък!

Знаете ли, че освен черни миди, които са масово разпространени, има и бели, които обаче се намират по-трудно. Бели миди може да похапнете в Гърция, Италия…

Надявам се, че ви е било интересно! Чао от мен и хубав ден 🙂

Не забравяйте да посетите кулинарния ни канал в Youtube!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар