агар агар

Какво е Агар-Агар и за какво служи в кулинарията?

За първи път агар-агар  започва да се използва в Азия, а в последните години намира широко приложение в хранителната промишленост  из целия свят. На гърба на опаковката на продукти, които го съдържат, се изписва като Е406.

Какво точно представлява агар-агар?

С една дума – стабилизатор. Извлича се от водорасли, които са растат в Тихият океан. Агар-агар е растителният заместител  на желатина. Предполагам знаете, че желатинът е с животински произход. За разлика от него, агар-агар има изцяло растителен характер, защото се добива от растения – водорасли! Може би именно заради това, той е пълен с полезни съставки като:

  • Магнезий
  • Калий
  • Калций
  • Витамини
  • Фибри
  • Белтъчини и т.н

Въздействие върху организма

Агар-агар има свойствата на пребиотик и има благоприятно въздействие върху храносмилателната система в организма. Стимулира чревната перисталтика. Действа благоприятно върху чревният тракт! Има нисък калориен състав.

Как се ползва в кулинарията?

Добавянето на агар-агар води до желиране и стягане. Може да направите желе! Използва се за пудинги, кремове, десерти,сосове и т.н. Точно както и желатинът, агар-агар води до стягане на течността, към която го добавяте!

Разтваря се в  течност (вода, мляко или друга течност) и после се слага на котлона, за да кипне. В зависимост от това, какво готвите, към течността може да добавите и други продукти. Агар-агар ще се разтвори напълно при достигане на 100 градуса. Държи се за кратко време след кипване и след това се маха от котлона. Веднъж като кипне, после  стягащият ефект ще настъпи след спад на температурата на течността. Щом изстине, ще се стегне!

В търговската мрежа се продава под формата на прах и на влакна (тънки лентички).

Безвкусен е и затова може едновременно да се ползва, както за солени ястия и сосове, така и за десерти.

Благодаря ви за времето, което прекарахте тук 🙂

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар