solanin

Кога картофите стават отровни за тялото и какво е соланин?

Правило ли ви е впечатление докато белите картофи, че понякога те са зелени точно под кората. Някои картофи повече, други по-малко! Нека да задълбаем малко повече в темата…

На какво се дължи този зелен цвят?

Зеленият цвят се дължи на органичното съединение  соланин, което се съдържа в тях. Характерното за това вещество е, че в големи количества то е опасно за човешкия организъм. Големи дози соланин действат буквално като отрова за тялото. Когато се касае за картофи обаче, соланина е полезен и има точно обратното действие, полезен е защото  служи за неговата защита от вредители.

Това вещество се съдържа във всеки един картоф, но има различно количество от него при узрелите и при неузрелите картофи. Наличието на повече соланин означава, че картофът не е напълно узрял или че е бил изложен на пряка слънчева светлина. Имайте предвид, че колкото по-зелен е картофът, толкова по-отровен е!

В този ред на мисли, колкото по-узрял е картофът, толкова по-малко е количеството в него на соланин и толкова по-безопасна е неговата консумация.

Соланин в картофите

Какво да правим когато картофът е зелен?

Някои казват, че трябва да се изреже кората на картофа, с дебелина около 1 сантиметър. Дали обаче това е достатъчно, за да се предпазим от токсичността на тези картофи? Май не е, като се има предвид, че даже и термичната обработка на такива картофи, не може да унищожи напълно голямото количество соланин. Така че, за да се предпазим, май е по-добре да не ползваме такива картофи, когато готвим.

Картофи с големи дози соланин, не е препоръчително дори да се дават на животните. Те могат единствено да се ползват за разсад!

Как да се  предотврати позеленяването на картофи?

Позеленяването може да се предотврати като се обръща внимание на начина на съхранение на картофите. Те трябва да са на тъмно, а не да са изложени на пряка слънчева светлина! Сега се сещам едно време на село, баба ми винаги държеше картофите на тъмно в избата и така се съхраняваха за по-дълго време.

За да не позеленяват картофите имат нужда от сух въздух, ниска влажност и непряка слънчева светлина!

Много рецепти с картофи може да намерите в каналът ни в Youtube – Gotvacha, където имаме много рецепти с картофи 🙂 Абонирайте се, за да не изпускате видео рецептите, които качваме там! Благодарим ви!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар