duchess potato

Какво означава думата дукеса в кулинарията?

Да започнем най-напред със значението на самата дума дукеса. Тя ознавача жена, която е или съпруга, или дъщеря на дук. Дукът от своя страна е военна титла от римско време, която е в сила даже и днес. В частност, в Англия  има все още хора, които носят тази титла!

Добре де, ама как това да го насочим към кулинарията и какво в нея означава дукеса?

В кулинарията дукесите са малки картофени хапки…може и малко по-големи от хапки 🙂 Правят се основно от картофи. За целта, картофите първо се сваряват, след това се отцеждат от водата и накрая се намачкват!  Намачканите картофи се овкусяват със сол и подправки по желание. След това се слагат яйца, масло и сирене. От сирената, най-предпочитаното за дукесите е пармезанът, но може да се направят и с друг вид сирене.

Вероятно, все още някъде се пази оригиналната рецепта от миналото, но днес всеки може да си ги направи по свое усмотрение. Имам предвид, че към основният продукт, който са картофите, може да се добавят други продукти, с цел да се засили още повече вкуса и аромата, а и за да пасне още повече на вкусовите предпочитания на тези, които ще ги хапват! Леките отклонения от оригиналната рецепта със сигурност ще са за добро!

Следвайки принципът на правене и основния продукт, добавиките са въпрос на импровизация! Чела съм някъде, че може да се добавят даже зеленчуци, но те задължително трябва да се нарежат на много ситно или да преминат предварително през термична обработка, иначе ще се развали структурата на дукесите!

Когато сместа е готова, изсипва се в пош с подходящ накрайник, нареждат се в тавичката и се пекат на 200 градуса, за няколко минути, колкото да хванат лек апетитен загар.

Освен самата картофена смес, отличителното за дукесите е и тяхната форма. Дукесите си имат специфична форма, която може да се постигне само с използването на пош, с подходящ накрайник. Няма как да ви се получи специфичната форма на тези картофени хапки, ако не използвате пош с накрайник.

Това всъщност представляват картофените дукеси. Опитайте да си ги направите. Ще се изненадате от вкуса им, а на всичкото отгоре, са много представителни и със сигурност ще очаровате приятно своите гости!

Още картофени изкушения може да намерите и в нашият кулинарен канал в Youtube!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар