espuma

Какво означава Еспума и как се ползва тя в кулинарията?

Знаете ли какво означава думата Еспума?

Щом сте попаднали на тази страница, вероятно не знаете какво означава еспума, но искате да разберете. Може би и вие като мен, тази дума сте я чули в някое от кулинарните предавания , които се въртят напоследък по телевизията.

Думата Еспума идва от испанския език и буквално означава пяна. Трябва да се отбележи, че напоследък тя намира все по-голямо приложение в кулинарията и все повече готвачи я ползват в готвенето си, в частност в декорирането. Еспумата обаче, не се ползва само и единствено с декоративна цел. Тя определено е повече от декорация! Тя е експлозия от различни вкусове, която експлозия ще ви отведе в друго килинарно измерение и която експлозия ще засили още повече вкуса и вида на ястието в чинията.

Еспумата е една от молекулярните техники, ползвани в кулинарията!

Как се прави еспума?

Отговорът е много прост – с помощта на уред, който е предназначен за тази цел. Уредът който се ползва за направата на пяна е сифонът. Той може да се закупи от търговската мрежа и цената може да достигне до трицифрено число. Втора употреба може да се намери и под 100 лв. Естествено, цената много зависи от модел, функциии и т.н.

сифон за еспума

Какви продукти могат да се ползват за направата на еспума?

Идеята на еспумата е комбинация от различни продукти, която да се трансформира в пенообразна форма. Ще попитате каква е идеята?  По-добра и неустоима визия на чинията. Нали знаете, че храната преминава от очите и после в стомаха, и за да е нещото в чинията апетитно и неустоимо, то трябва да бъде поднесено по безупречен начин. Това се постига чрез комбинирането на различни текстури и вкусове. Сама по себе си еспумата е една експлозия от вкусове, която да засили основното ястие.

Не подценявайте еспумата. Тя не е само една пяна просната в чинията! Тя е повече от съставка, която се ползва за декориране.  Тя е по-скоро допълнение към вкуса на основното ястие. Еспумата може да се ползва,както при основните ястия, така и при десертите, че даже и в коктейлите!

Какви продукти се ползват за направата на еспума?

Отговорът е много прост – най-различни. Обаче, все пак трябва да са подбрани така, че да се съчетават по един великолен начин, иначе няма нужда да добавяте еспума в чинията! Най-често ползваните продукти за еспума са сметаната и яйцата. В допълнение се добавят различни парченца плодове, подправки като магданоз, босилек и т.н. Също така могат да се ползват зеленчуци, сирена… Независимо обаче какви съставки ще се комбинират, те трябва да са подбрани с внимание, за да се получи вкусна и ароматна еспума!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар