Ястия с патладжан

Макар че го виждаме постоянно в търговската мрежа, рядко се замисляме за това какво наистина представляват патладжаните. Според някои, те са един от най-важните елементи на средиземноморската кухня, а според други – те са маловажна част от менюто, която лесно може да остане пренебрегната.

Истината е, че повечето от нас не познават патладжаните много добре, а по ирония, той може да даде много на всяко едно ястие, което приготвяме у дома. Ако сте се чудили какво точно представляват, нека ви запознаем на кратко. И така, от растенията, които консумираме в ежедневието, те са технически погледнато най-близки с картофите.

Препоръчват се много горещо при всякакъв тип диети, тъй като са изключително диетични. На практика, в 100 грама продукт има приблизително около 25 калории, което го прави идеална добавка по време на всеки нискокалориен хранителен режим, независимо от неговата цел.

Той е от малкото растения, които изискват преминаването на термична обработка и не стават за ядене в сурово състояние, освен ако не е подложен на някаква друга обработка, включваща марината например.

Като една от най-характерните черти на патладжана може да се определи тази, че той рядко се използва за основно ястие. Сред най-популярните начини да се използва по този начин е ако се панира и поднесе с гарнитура.

За сметка на това е изключително популярна добавка към редица други храни и сосове. Отличава се с много голяма толерантност към силни подправки, каквито са лук и чесън, съчетава се добре с всякакви силни вкусове и аромати. Нека само си припомним така добре познатото на всички ни кьополу.

Присъства много в средиземноморската кухня, като често можем да го видим смесен с пипер или домати, които са и най-често срещаните добавки към него. Той е чудесен избор на зеленчук от онези хора, които искат да загубят няколко килограма, тъй като е изключително беден на мазнини и има много ниска калорийност. Патладжанът е изключителен съюзник в борбата с холестерола, което го прави не само храна, но и един вид лекарство.