С Кули, може да направите десерта в чинията още по-неустоим

С Кули, може да направите десерта в чинията още по-неустоим

Когато става въпрос за плейтване, вероятно ви е направило впечатление, че все по-често се споменава  думата “кули”. Сигурна съм, че повечето от вас се питат какво е това!

Кули е плодов сос! Получава се,  след като плодовете преминат през кратка термична обработка. Подбира се някакъв плод по желание и се слага в тенджерката. Добавя се захар на вкус и малко сок от лимон. Оставя се на котлона няколко минути да се сготви. Като казвам няколко минути, имам предвид наистина кратко време. Тук говорим за няколко минути, около 15-на, а не часове, както е при сладката. След няколко минути готвене, тенджерката се маха от котлона и съдържанието й се прецежда, за да се получи плодовия сос. Ако случайно сосът е малко по-рядък, отколкото ви се иска, може да го оставите още за няколко минути на котлона и той ще се сгъсти!

Този сос може да бъде използван, за украсяване на чиния при плейтване и декорация на най различни десерти и сладки изкушения, като торти, чийзкейкове и т.н.

Кулито може да бъде топло или студено. Топлото, както вече споменах по-горе, преминава през кратка термична обработка, а студеното няма нужда от такава.

Кули може да се направи от всякакви плодове. Например череши, манго, праскова, малини, боровинки и други. Също така, кули може да се направи от един плод или да бъдат съчетани няколко такива! Това и изцяло въпрос на вкусовите предпочитания на този, който оформя чинията или на този, който ще хапва това, което е в нея!

Най-важното при кулито е след кратката термична обработка, плодовете да се прецедят и да се получи хубав и вкусен плодов сос.
Плодовото кули вкарва допълнителен цвят и красота в ястието. Това прави чинията да изглежда неистина неустоима и да съблазнява окото щом я погледне!

Надявам се, че съм ви била полезна, с тези няколко реда за Кули 🙂

Само да ви подсетя, че в Youtube имаме готварски канал, в който качваме рецепти. Ако желаете да не пропускате нито една от тях, отидете в канала и се абонирайте, без да губите и секунда време. Благодаря ви за подкрепата!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар