Има специални банани за готвене! Ето и тяхното приложение!

Има специални банани за готвене! Ето и тяхното приложение!

Точно така! Има си специални банани за готвене, които са си отделно от бананите, които ние купуваме и похапваме често. Бананите за готвене са отделен, различен сорт и се казват банани Мачо. Спрямо обикновените, тези са малко по-големи. Много богати са на нишесте и спокойно могат да заместват картофите из различните рецепти за вкусни ястия. Бананът за готвене е прародител на десертния банан.

Той е едно от основните средства за препитание на жителите на Южна Америка и Африка. Съдържат повече нишесте и по-малко захар от обикновения десертен банан.

Когато са напълно узрели, могат да се ядат и сурови. И все пак, те нямат онзи наситен и силно изразен вкус, затова просто се използват в готвенето!

На вкус този сорт прилича по-скоро на картоф, а на вид прилича на обикновения банан, който всички ние познаваме, само дето е малко по-голям на размери!

Разлики и прилики на бананите Мачо и другите банани:

Размерът – банани Мачо са по-големи;

Цвят на кората – бананите Мачо имат зеленикава кора, когато не са напълно узрели. Щом узреят, кората им придобива жълт цвят:

Съдържание на нишесте – и двата сорта банани съдържат нишесте, но бананите Мачо имат повече.

Приложение в кулинарията – бананите Мачо, по-скоро се ползват в основни ястия и салати. За разлика от тях, обикновените банани се ползват при направата на всякакви десерти, като се почне от торти и се стигне до кремчета!

Как се ползва бананът Мачо през различните стадии на неговото узряване?

В началото, когато кората му е още зелена, този сорт банан основно се пържи, прави се на чипс или се вари. Това е така, защото е по-твърд и позволява да се подлага на такива термични обработки, запазвайки своята цялост.

Когато кората му е жълта, той се ползва за основни ястия и салати.

Когато кората му е на кафяви точки, може да се ползва и за направата на нещо сладичко. От този сорт банани могат да се правят мляко и алкохолна напитка, както и да се ползват за направата на брашно.

Искам само да ви напомня, че в Youtube имаме готварски канал, в който качваме рецепти! Ако ви е любопитно какви, посетете канала, не губете време и се абонирайте за него още сега. Благодаря за подкрепата ви!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар