Знаете ли какво е кашерна сол и за какво се ползва?

Знаете ли какво е кашерна сол и за какво се ползва?

Някога чували ли сте за съществуването на тази сол, наричана кашерна сол? Може би веднага във вас започват да изникват много въпроси нали?

В следващите няколко реда ще се опитам да ви обясня що за сол е кашерната и защо се нарича така!

Най-напред, ще започна със сравнение между обикновената и кашерната сол:

Размер – кашерната сол е по-едра от обикновената. Нейните кристали са значително по-големи от тези на другата;

Цвят -по цвят, кашерната сол е същата, като обикновената – бяла;

Обработка – кашерната сол е нерафинирана, за разлика от другата сол. Тя не преминава през този процес. Кашерната сол се взема направо от естествените солници и се пресова, като дори и след пресоването, тя остава  по-едра.

Добавки – знаете, че към обикновената сол се добавя йод, но при кашерната, няма никакви добавки. Кашерната е чиста сол,  която евреите ползват в тяхната кашерна „пречистена“ кухня.

Свойства – кашерната сол има едно много важно свойство – тя извлича кръвта от месото, което се осоли с нея. В еврейската кухня, когато се готви месо, то трябва да се изчисти от кръвта, иначе не може да се яде! Това от своя страна се постига именно с  този вид сол. Месото се поръсва с кашерна сол, оставя се да престои и чак след това, месото може да се готви, защото от него е извлечена кръвта и то вече е”чисто”!

Кашерната сол носи това име, защото се ползва за пречистване на месото, с което се готви кашерно ястие!

Разбира се, тя може да се ползва и в десертите, подобно на обикновената сол. В десертите, солта се добавя за да има баланс на сладостта!

Надявам се, че ви е било интересно из редовете на тази статия!

Ако пък се чудите какво да си сготвите, може да посетите готварския ни канал в Yuotube и да почерпите идеи! Не забравяйте да се абонирате за канала ни. Благодаря ви сърдечно за подкрепата!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар