Полезна или вредна е рафинираната сол?

Полезна или вредна е рафинираната сол?

 Едва ли има българска трапеза на която да не присъства една от основните подправки на съвремието – сол. Но знаете ли, че всъщност солта колкото е полезна, няколко пъти повече е вредна??!? Да, това не е някаква сензация, това е факт!

Солта е крайно необходима за организма ни като един от основните източници на натрий, елемент необходим на организма ни за да извършваме ежедневните ни задачи. За съжаление обаче ние българите консумираме рафинирана сол, тази която е бяла като сняг. Рафинираната сол обаче е вредна за нас защото тя съдържа натриев хлорид а той на свой ред води до редица неприятни заболявания. Чрез прекомерна консумация на рафинирана сол можем да си навлечем заболявания като хипертония, инфаркти, инсулти. За да избегнем всички тези „приятни“ изненади има решение, просто трябва да заменим бялата рафинира сол с истинската и нерафинирана, розова сол.

Разликата между двата типа сол е огромна, бялата рафинирана сол е нищо повече от чист натриев хлорид. При самото рафиниране всичко полезно от солта, като литий, магнезий, цинк, йод просто изчезват и остава като основна съставка…. Натриев хлорид.

Въпреки всичко, което изписахме по-горе е важно да се отбележи, че ние имаме нужда от сол. Не толкова заради самия й вкус а заради съставките в нея. За да си набавим обаче нужните количества полезни минерали ползвайте морска, каменна или в най-добрия случай хималайска розова сол.

За да предпазите себе си и хората около Вас, просто ограничете до минимум рафинираната сол. Прекомерната й употреба може да Ви донесе крайно неприятни изненади.

За жени които са на диета рафинираната сол е нещо на което могат да сложат голям знак „Стоп“. Солта задържа големи количества вода в организма и не само това. Прекаляването с този тип сол може сериозно да наврени и на бъбреците ни, затова до колкото Ви е възможно избягвайте солта.

Ако Ви е страх или имате съмнения дали поемате необходимите Ви дневни нужди от сол то веднага ще кажем, че необходимите ни дневни нужди от сол са от порядъка на 4-5 грама. Толкова, че дори много повече се съдържат в един пакет чипс или някакъв друг полуфабрикат.

Не лишавайте организма си от сол но избягвайте да консумирате рафинираната й разновидност. В магазините имаме достатъчно избор от различни видове сол като каменна, морска и естествена и истинска сол, розовата.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

2 Responses to Полезна или вредна е рафинираната сол?

  1. Александър 01.04.2022 at 11:23 #

    Не, розовата сол не е по-полезна от черноморската ни сол. В розовата липсва Йод, съдържащ се големи количества, в черноморската йодирана, българска сол. Не лъжете хората с тази модерна розова сол.

    • Gotvacha 02.04.2022 at 13:09 #

      Благодаря ви за споделеното мнение 🙂

Вашият коментар