Ястия със сметана

Сметаната се използва доста при подготовката на широк спектър от ястия в китайската кухня, което е считано за една от тайните на добрия вкус на ястията от далекоизточната страна.

Сметаната придава леко мазен привкус, което едва доловимо прави ястията по-приятни на допир с небцето и определено ги прави по-засищащи в доста по-малко количество.

Тя притежава изключително висока калорийност, която може би е една от най-големите в групата на млечните продукти. Всъщност, единствено маслото може да се каже, че превъзхожда високата калоричност на сметаната.

Добре се съчетава с всякакъв тип продукти. Тя може да се комбинира отлично, както с храни от растителен, така и с храни от животински произход, което я прави много обичана.

Особено добра комбинация прави млечната добавка в съчетание с гъби, с различни видове сирена и кашкавали, както и с някои видове зеленчуци, каквито са броколите, карфиолът и спанакът например.

Сметаната може да бъде много полезна за здравето, но само при условие, че с нея не се прекалява. Добавена в малко количество към различни зеленчукови ястия, тя ги прави по-питателни, с което помага да подсилим защитните сили на организма и да го направим по-устойчив на различни заболявания.

Ако се консумира в голямо количество, обаче, тя може да предизвика отлагания по кръвоносните съдове, с което да причини сърдечно съдови заболявания, инсулт или инфаркт. Ето защо, преди да се нахвърляме лакомо към сметаната, трябва да сме уверени, че я ползваме внимателно и деликатно.

Тя придава на храните не само добър вкус и аромат, но и ги прави по-приятни на външен вид, което се дължи на леко белезникавият на цвят нюанс, който млечната добавка предизвиква.

Сметаната може да се използва за различни ястия, като например супи, салати и предястия, както и за различни основни ястия и десерти. Всичко зависи от това дали тя ще бъде подсладена или подсладена, тъй като сама по себе си сметаната има сравнително слаб и неутрален вкус.