Бихте ли хапнали “миризливо” тофу, ако отидете в Тайван?

Бихте ли хапнали “миризливо” тофу, ако отидете в Тайван?

Нали знаете, че тофу е соево сирене. То се прави от соя, а не от животинско мляко. Именно това е причината, да може свободно да се консумира от вегани!

За да се направи тофу, соята се сварява и после течността се пресича, за да се получи продукт, с консистенцията на сирене!

Тофу може да бъде, както твърдо, така  и меко. Твърдото тофу може да се пържи или да се запече във фурната, просто защото то няма да се разпадне при термичната обработка.

И така…. да се пренесем в Тайван, където продават “миризливо тофу”. Чували ли сте за него? То се приема доста добре от местните хора, но туристите, те едва ли могат да издържат миризмата на това пържено соево изкушение.

Как се приготвя “мирозливо” тофу?

Парчетата сирене тофу се слагат в съд, заедно с различни растения и се оставя да престои там за известно време. Тези растения оставят своя отпечатък върху аромата на сиренето. В повечето случаи престоява  няколко седмици. Говори се, че има миризливо тофу, което е престояло в саламурата няколко десетилетия. След престоя си, сиренето скисва и именно оттук идва и неговата отблъскваща миризма. Отблъскваща, но не и за местните тайванци.

Миризмата, която се носи от него е на развалени яйца, на нещо вкиснало и смърдящо, но все пак за някои хора много вкусно. Вярвате или не, но миризливото тофу е една от най-прочутите улични храни в Тайван! За някои, то има вкус на кисело сирене, което освен, че е много кисело е и много миришещо. За други пък, пърженото миризливо тофу е като гъба.

Поднася се с много и най – различни сосове!

Силно се надявам се, че статията ви е харесала!

Не забравяйте да посетите и готварския ни канал в Youtube. Абонирайте се още в този момент, за да не пропускате рецептите, които качваме там! Благодаря ви за подкрепата!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар