chopping board

Защо дъските за рязане в кулинарията са с различен цвят?

Прави ли ви впечатление, че в професионалните кухни, готвачите ползват дъски с различен цвят… Ако смятате, че това е заради интериора, грешите! Каква дъска за рязане ползвате вие? Дървена или пластмасова? Една и съща за всички продукти или различни дъски за различните продукти?

Защо дъските  за рязане са с различен цвят?

Отговорът е много прост – за да не се разнасят патогените. Това в пълна сила важи за месата – суровите меса. Не може да режете сурово пилешко месо и след това на същата дъска да нарежете и зеленчуците за салатата. Това е изключително вредно и много опасно. Ако по суровото месо има салмонела, тя ще се пренесе и по следващия продукти, които ще режете върху същата дъска. За да се предотврати този изключително опасен пренос на бактерии, трябва да се ползват различни дъски за различните продукти! А бактериите са много и за съжаление не могат да се видят с просто око! Но те са там… имайте го предвид!

Най-малкото, което може да направите е задължително, след рязане на сурово месо, да измиете хубаво дъската и едва след това да я ползвате отново!

Дъска за рязане

Кой цвят дъска за рязане за какъв продукт е?

  • Синята дъска е за риба и морски дарове
  • Бялата дъска е за млечни продукти – сирене, кашкавал
  • Зелената дъска е за пресни зеленчуци и плодове
  • Червената дъска е за сурово месо – свинско, телешко и др.
  • Жълтата дъска е за пиле и птици

Запомнете, след като режете сурово месо на дъска, задължително я измийте хубаво и едва след това, може да нарежете някакъв друг продукт! Не е шега! Някои от бактериите могат да бъдат изключително опасни! Затова бъдете  отговорни и следвайте стриктно това правило! Никога не режете върху дъска, която не е била измита, ако върху нея преди това е рязано сурово месо! Това може сериозно да застраши здравето ви!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар