aioli sause

Знаете ли какво е Айоли и опитвали ли сте го някога?

Щом сте попаднали на тази страница, значи не знаете какво означава Айоли!

Няма лошо…човек се учи цял живот, докато е жив!

Какво е Айоли?

Айоли е студен сос. Звучи малко по-така нали? Всъщност това си е чисто и просто майонеза, с изключително наситен вкус и аромат на чесън. Разликата между обикновената майонеза и този сос е тази, че Айоли се прави със зехтин, а не с олио. Именно заради зехтина, сосът има лек жълтеникав цвят.

Може да се направи с яйце или без. Важното обаче е да има чесън, зехтин и сок от лимон, който да привнесе кисела нотка в иначе плътния и наситен сос.

Ако искате на си направите Айоли без яйце, може да го направите по следния начин:

Начуквате в хаванче или пасирате чесъна. Добавяте сол на вкус и сок от лимон. Разбърквате! След това, започвате да добавяте зехтин и бъркате, докато се получи сос, с желаната от вас гъстота!

Сосът Айоли, направен без яйце е по-разпространен в Испания!

Айоли с яйце:

В дълбок съд налейте зехтин, добавете скилидки чесън (пресован), малко сол на вкус, сок от лимон и едно яйце. С помощта на пасатора, който трябва да опира дъното на дълбокия съд, включете оборотите на пасатора, но не го изтегляйте, докато не се получи плътна смес на дъното. Едва след това, започнете да вдигате пасатора бавно!

Ако някога сте правили домашна майонеза, вероятно ви е направило впечатление, че и тук нещата се случват по абсолютно същият начин, с тази разлика, че вместо олио, се слага зехтин и се добавя чесън.

Сосът Айоли е подходящ за морски дарове, за различни видове меса, както и като добавка към зеленчуци.

Вкусен е и който обича да си хапва чесън, определено ще го хареса!

Благодаря ви за отделеното време и ви желая хубав ден!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар