Виждали ли сте някога Змийски плод?

Виждали ли сте някога Змийски плод?

Светът е толкова голям и в различните му краища могат да се открият толкова интересни на вид и вкус плодове, че направо ще ни скрият шапките.

Такъв е случаят с плодът Салак. Наричат го още и Змийският плод, защото обвивката му наподобява люспите на змия. Много интересен на вид плод, който си заслужава да се опита.

Салак се среща в Малайзия, Индонезия, Филипините, Тайланд и др. Всъщност, този екзотичен плод е от семейството на палмите. Това е палмово дърво.

Какъв е на вкус плодът  Салак?

Има текстура на ябълка. Хем е сладък, хем леко киселее! Ядлива е само вътрешната част, без обвивката на плода.

Какво съдържа Салак?

Змийският плод е богат на витамини, бета каротин, пектин, протеини и други елементи, полезни за тялото ни, като Желязо, Калций и др.

Има антибактериално действие. Ускорява метаболизма. Поради високото съдържание на бета каротин, изключително полезно действие има за очите и затова се прилага при лечението на различни проблеми с очите.

Подобрява храносмилането. Действа по начина, по който действа ябълката, заради пектина! Подобрява действието на стомаха!

Салак се яде суров или направен на сок. Използва се в много рецепти за салати и десерти! Също така се ползва и за направата на напитки, в частност вино. И подобно на всеки друг плод и този може да се използва за направата на сладка!

Благодаря ви за отделеното време. Не се колебайте да посетите и кулинарният ни канал в Youtube, където имаме много лесни рецепти за делник и празник!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар