Не мийте ориза, когато готвите  ризото!

Не мийте ориза, когато готвите ризото!

Благодарение на италианците, днес може да се насладим на прекрасната гозба, наречена ризото! Сигурна съм, че повечето от вас са опитвали това ястие. За негова основа се ползва ориз. Знаете, че на пазара се предлагат много видове ориз, нали? А знаете ли, че ризото не може да се прави с всеки един от тях. Има си специални сортове, с които се прави ризотото! Знаете ли кой сорт ориз е най-подходящ? Това е ориз Арборио. Този ориз е най-широко използвания за направата на ризото. Опитвали ли сте го? Аз да и мога да кажа, че има разлика, когато готвя с него и когато  с някой друг! Арбориото е ориз, който е значително по- едър от другия ориз.

След това леко лирическо отклонение, да се върна на основния въпрос, който очаква отговор!
И така, защо не се мие ориза, когато готвите ризото?

Отговорът е… за да не отмиете нишестето от ориза. Забелязали ли сте, когато миете ориз под течаща вода, водата става бяла. Този цвят се дължи на нишестето. Когато го миете под течаща вода, част от това нишесте отива в канала. Ако готвите ориз на тига или на фурна, по-добре е ориза да се измие и част от нишестето да се премахне, за да може ястието да има по-зърнена текстура. Ризотото обаче,  има нужда от това нишесте. Именно то е това, което прави ризотото някак си по-кремообразно.

И така, в заключение – когато готвите ризото, не мийте ориза с вода! Запазете цялото количество нишесте, от което ризотото има нужда!

Много рецепти с ориз, може да намерите и в нашия Youtube канал – Gotvacha!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар