Коя е тортата, кръстена на прочута балерина?

Коя е тортата, кръстена на прочута балерина?

Лека и ефирна, точно като балерина. Започвайки с тези думи, най-вероятно вече сте се досетили за коя торта става въпрос… Това е торта Павлова. Защо Павлова ли? Ами защото, тя  е кръстена на прочутата руска балерина Анна Павлова.
Казват, че блатът от белтъци имитира пачката на тази известна рускиня, която е оставила огромна диря в това изкуство!

И до ден днешен, две държави все още водят спор относно това коя е родината на рецептата за тази торта! Двете страни в спора са Австралия и Нова Зеландия. И двете държави претендират, че са измислили торта Павлова. Спорът продължава  до днес и може би никога няма да има край:)
Историята знае много такива спорове! За този, който ще си хапва тортата няма почти никакво значение коя е родината на рецептата! Нали така?

Торта Павлова се прави лесно и с много малко продукти. За нея се ползва белтъчен блат (целувчен). Блатът се прави от белтъци и захар. След изпичането му, отгоре се слага бита сметана. Върху сметаната се нареждат плодове. В повечето случаи се ползват ягоди. Може да се ползват и други плодове, примерно боровинки, малини, череши (обезкостени)  и др.
Характерното за рецептата в Нова Зеландия е, че плодовете, които те ползват са киви.

Какъв плод ще се ползва зависи много и от вкусовите предпочитания. Аз съм сигурна, че в различните ресторанти, торта Павлова се предлага с различни плодове.

Както вече споменах и по-горе, блатът е целувчен. Не е типичният блат както при повечето торти, но това не й пречи да бъде много вкусна и ефирна торта.

Благодаря ви за отделеното време. Надявам се, че ви е било интересно!

Само да ви подсетя, че в Youtube имаме готварски канал, в който може да намерите вашата любима рецепта. Не се колебайте и се абонирайте, за са не пропускате рецептите, които качваме там. Благодаря ви за подкрепата!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар