Какво да правим при отравяне с гъби?

Какво да правим при отравяне с гъби?

Колкото вкусни, толкова и опасни могат да бъдат гъбите. Знаете, че в природата има много гъби, които са отровни и могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Затова, внимавайте какви гъби събирате и не забравяйте какво да правите в случай на отравяне с гъби:

1) Дори и при най-лекото отравяне с гъби веднага трябва да се потърси лекарска помощ! Незабавно се обадете на 112!!!Докато лекаря пристигне, пострадалият трябва да се сложи на легло. При някои  отравяния с гъби може да се наблюдава временно подобрение на пострадалия и той считайки се за оздравял става от леглото. След няколко часа обаче, болезненото състояние се връща, че даже и в по-тежка форма.

2) Тежките форми на отравяне с гъби са свързани със силни и опасни за живота смушения в сърдечно-съдовата система и нарушаване на кръвообращението. Ето защо всякакъв вид физическа дейност и напрежение са противопоказни! Именно затова пострадалият трябва да е в покой, докато дойде помощта.

3) До идването на лекарят, на пострадалия може да се дава на малки глътки студена, леко подсолена вода. Препоръчва се също силен чай или кафе, мед и мляко. Абсолютно забранени са алкохолните напитки, тъй като спиртът в тях спомага за по-лесното всмукване на гъбената отрова от организма.

4) На пострадалият трябва да се сложат грейки на краката и в коремната област.

5) Остатъците от недоядените гъби трябва да се изпратят за изследване в съответната лаборатория!

Напълно погрешно е да се доверявате на определените начини за определяне вида на гъбата – дали тя е отровна или не. Внимавайте много и винаги събирайте само гъби, които познавате много добре, за да си спестите куп главоболия!

Надявам се, че съм била полезна и внимавайте, когато отивате в гората да берете гъби!

Пак ще ви подсетя, ако сте забравили или не знаете, че в Youtube имаме готварски канал, от който може да почерпите идеи за вкусна закуска, обяд или вечеря!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

,

Все още няма коментари.

Вашият коментар