Да разобличим заблудите за проверка на гъби

Да разобличим заблудите за проверка на гъби

Вероятно сте чували за начини, които се препоръчват, за да се направи проверка дали гъбите са отровни или не. Практиката отдавна е доказала, че надеждни начини за проверка дали гъбата е отровна или не, няма! Повечето начини за определяне са научно необосновани и даже опровергани. Не трябва да се доверяваме на тези схващания. Ето и някои от широко разпространените…

При варене на съмнителни гъби, във водата се пуска сребърна монета или лъжичка. Ако среброто потъмнее, значи гъбата е отровна, а ако не, значи се яде!

Научното обяснение и заблуждението, което може да има последици:

Среброто потъмнява от действието на съдържащите сяра  аминокиселини, които са част от състава на гъбите. В резултат на това , се образува черен сребърен сулфит, на който се дължи потъмняването. Всички гъби съдържат аминокиселини, които обаче се отделят с различен интензитет при различните гъби. Най- много от тях се отделят при презрелите гъби и отровните. Това означава, че това не може да бъде метод, на който да се доверите при проверката на гъбите!

Ако при варене на гъбите се сложи една глава кромид лук или чесън и той потъмнее, значи гъбите са отровни:

Грешката тук е:

Потъмняването на лука може да бъде причинено както от ядливи, така и от отровни гъби, в зависимост от съдържанието на ензима Тирозиназа в тях!

Друга основна грешка при проверката на това дали една гъба е отровна или не, е това дали е наядена от малки гадинки и охлюви включително. Някои казват, че ако гъбите са наядени, значи не са отровни, но това е грешно схващане, защото малките животинки могат да наяждат и някои отровни гъби.

В заключение:

Погрешно е да се доверяваме на тези методи за проверка на гъбите! Ако не познавате добре гъбите, не ги събирайте!

Надявам се, че ви е било интересно и полезно!

Благодаря ви за отделеното време!

Не забравяйте да посетите готварският ни канал в Youtube!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар