Направете си сироп от вишни

Направете си сироп от вишни

Нищо не е по- вкусно от направеното вкъщи! В пълна сила, тези думи важат за домашния сироп от вишни… много сладък, много ароматен, просто прекрасен!

Няколко изисквания за да се получат доброкачествени и  вкусни сиропи:

1) Трябва да се използват узрели и здрави плодове;

2) Понеже обикновената кристална захар кристализира, задължително трябва да се прибави лимонена или винена киселина в сиропа. По този начин се предпазва сиропа от захаросване;

3) Киселината се прибавя 5-6 минути, преди да се отстрани сиропа от котлона;

4) Гъстотата на сиропът трябва да бъде такава, че капка от него, пусната в чаша със студена вода, да стига до дъното, без да се размива, но да се разтваря при леко разбъркване;

Ето и начинът, по който да си направите вкъщи този плодов сироп:

Използват се хубави, узрели и здрави плодове. Вишните се измиват и обезкостяват. Плодовете се пресоват и отделеният сок се прецежда през цедка, покрита с тензух. Имайте предид, че към всеки литър сок се прибавя по 1,850 кг. захар и 6 гр. лимонена киселина! Сложете сиропът в тенджерата и добавете захарта. Бъркайте постоянно с дървена лъжица, до пълното разтваряне на захарта.

Киселината се слага 5-6 минути преди сиропа да се махне от огъня.  След като ври 5-6 минути (след добавянето на киселината), сиропа се изсипва в затоплени бутилки и се затваря херметически с капачките. По този начин, сиропа не се захаросва, не ферментира и не плесенясва! Бутилките се обръщат надолу и се оставят да престоят до пълно охлаждане!

Надявам се, че съм ви била полезна и не забравяйте да се върнете отново за още полезни статии! Не забравяйте да посетите готварският ни канал в Youtube, където има много лесни рецепти!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар