Какво е Родопски кашник и как се прави?

Какво е Родопски кашник и как се прави?

Ако сте от района на Родопите, най – вероятно знаете какво представлява кашника. За всички останали обаче, които дори и не са чували какво е това, ще разкрия как се прави кашник!

И така, нека най-напред започна с това какви продукти са необходими за да се направи това ястие.

Може ли да се сетите кой е основният продукт?

Негово величество картофът. Щом става въпрос за родопската кухня, този зеленчук заема главното място. Другият зеленчук, важен за тази рецепта, това е лукът и дотук се изчерпва списъка със зеленчуците, които се използват. В допълнение ще трябват няколко лъжици царевично брашно, прясно мляко и подправки. Мазнината, която се ползва е краве масло или олио. Имайте предвид, че с масло ще е много по-вкусно и ароматно! Дотук с необходимите продукти.

Нека сега да видим как се прави Родопски кашник…

Първата стъпка е сваряване на картофите. Оставят се да изстинат и след това се рендосват на едрата страна на рендето.Овкусяват се със сол на вкус и чубрица. Може да се добави и малко черен пипер, макар че чубрицата ще има превес, защото е много ароматна подправка! Към картофите се добавя една чаша прясно мляко и няколко лъжици царевично брашно. Консистенцията трябва да е малко по-гъста от каша.

Оставяме настрана картофите и слагаме тиган на котлона. Запържваме една-две глави лук и добавяме картофите. Запържваме от двете страни до получаване на апетитна пържена коричка. Първо се пържи от едната страна и после се обръща да се запържи и от другата. Обръщането става с помощта на плитка и голяма чиния.

Това ястие много наподобява пататника, но при кашника  не се добавя сирене и яйца!

Ето и рецепта за още едно картофено изкушение от родопската кухня – пататник!

Още вкусотии с картофи може да намерите и в готварския ни канал в Youtube. Посетете го и се абонирайте, за да не пропускате рецептите, които качваме там. Благодаря ви!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар