Студена супа Гаспачо - как се прави?

Студена супа Гаспачо – как се прави?

Гаспачо е студена супа. Прави се от зеленчуци. Те включват домати, краставица и лук. Добавят се олио/зехтин, сол и подправки по желание, за да се подсили още повече аромата на тази студена супа. Нито един от продуктите, които съдържа, не трябва да преминава през термична обработка. Всичко се слага на сурово. В повечето рецепти, се добавя хляб, който придава една завършеност на супата и я прави по-плътна. В други пък, хлябът липсва и е по желание. С добавен хляб в него, Гаспачото е по-засищащо 🙂

В повечето случаи, Гаспачото се поднася като пюре или по-скоро с консистенцията на крем супа. Всички продукти се слагат в блендера и се пасират. Така супата получава желаната консистенция.Има обаче и рецепти, в които зеленчуците не се пасират, а просто се нарязват на много ситно. Въпрос на вкусови предпочитания!

За мен лично, Гаспачото си е една салата, която просто е поднесена в друго състояние-пасирана 🙂

Отгоре, може да се добави някакъв нарязан на дребно зеленчук, просто за разкош. От гледна точка на зеленчуците, които тази студена супа съдържа, може да се каже , че има вариране. Има много и най-различни рецепти. Именно от тук идва и разликата в цвета на супата. В зависимост от това кой зеленчук има превес, супата може да има различен цвят. Примерно, ако има повече домати, Гаспачото ще е червено на цвят и съответно, ако доматите са по-малко,  супата няма да е толкова наситено червена. Родината на Гаспачото е Иберийският полуостров- района на Испания и Португалия!

Ние също си имаме студена супа в нашата кухня! Сещате ли се коя е тя? Ами отговорът е много прост – тараторът:)

Той е идеален в горещите дни. Хем утолява жаждата, хем дава много свежест, особено в летните горещини!

Не забравяйте да посетите готварският ни канал в Youtube, където има много и най-различни рецепти! Абонирайте се още сега, без изобщо да се колебаете. Благодаря ви за подкрепата!

 

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

,

Все още няма коментари.

Вашият коментар