Как се прави тиквеник?

Как се прави тиквеник?

Тиквеникът е една, от най-вкусните баници, на нашата трапеза. Днес, когато има готови точени кори, дори не е необходимо вие да ги точите, което си изисква значителни умения и време. Единственото, което ще отнеме малко повече време, това е беленето на самата тиква.

И така, да се заемаме за работа

Обелете тиквата. За една тава, ще ви е нужна 400 – 500 гр. тиква. След като обелите тиквата, трябва да я рендосате.

В някои рецепти, рендосаната тиква се запържва с малко масло на тиган. Ние обаче, не обработваме тиквата термично, а я слагаме направо , както си е сурова.

Какво е тиквеник, без канела? Тиквата идеално пасва с аромата на канелата. Сложете рендосаната тиква в по-дълбока купа и поръсете с 1-2 ч.л. канела. Разбъркайте! С това плънката за баницата е готова. За да е сладък тиквеникът, тиквата се нуждае допълнително от захар.

Някои, слагат захарта при рендосаната тиква, но по-добре е да я поръсвате върху корите, иначе тиквата ще освободи повече сокове, ако я разбърквате заедно със захарта.

Ще използваме и орехи. Натрошете ги и ги сложете в тиган. Сложете тигана на котлона и оставете орехите леко да се запържат, колкото да освободят аромата си.

Поръсвайте тиквата върху кората, след това поръсете с 2-3 с.л. захар и накрая, поръсете с малко орехи. Навийте на руло, като навивате по две кори, а не по една. Редете навитите кори в намазнена тава.

Готово! Направихме тиквеникът, сега не остана нищо друго, освен да го изпечем. Печете го на 200 градуса, докато баницата се изпече и хване отгоре коричка.

Изпеченият тиквеник, поръсете с пудра захар.

Не забравяйте да посетите каналът ни в Youtube, където може да намерите рецепта зa тиквеник и много други кулинарни изкушения!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар