шкембе чорба с гъба кладница

Шкембе чорба с гъба Кладница – вегетарианско шкембе

Днес ще направя шкембе чорба с гъба Кладница. Леко ще се отклоня от традиционната рецепта за шкембе чорба, за която се ползва телешко (свинско) шкембе и ще ползвам гъби. Най-подходящата гъба за тази вкусна и много лесна за направа  чорба е гъбата Кладница. Този вид гъба расте в България и е силно разпространена. Няма да изпитате затруднение в нейното намиране в търговската мрежа.

Защо хем е шкембе чорба, а пък се прави без шкембе, но с гъби? Ако опитате тази шкембе чорба, ще установите, че няма кой знае каква разлика във вкуса. Освен това, тази чорба се прави по същият начин, както традиционната, с тази разлика, че вместо шкембе, се ползват гъби! Вкусово няма почти никаква разлика! За да се убедите, просто трябва да опитате и ще видите, че съм права 🙂

Защо гъба а не шкембе?

Бях скептично настроена, когато за първи път чух за тази шкембе чорба. Казах си, че няма начин да се получи същият вкус, но останах очарована, когато опитах тази чорба и установих, че тя по нищо не отстъпва вкусово на традиционната шкембе чорба. Даже, е една идея по-малко калорична, което е още един плюс за тази вкусна шкембе чорба, без шкембе.

Когато стане въпрос за шкембе, всеки го свързва с неговия специфичен мирис 🙂 Да, ако шкембето не е почистено добре, то наистина леко намирисва, но ако е почистено така, както трябва, неговия мирис се свежда почти до минимум! Има само някакъв остатъчен мирис, който обаче се убива от аромата на чесъна:)

Ако опитате двете чорби, ще установите, че няма много голяма разлика и всички от вас, които не могат и да си помислят да опитат шкембе, може да се насладят на тази вегетарианска  чорба.

Трябва ли да ползвам някакъв бульон, за направата на тази шкембе чорба?

Ако имате някакъв бульон, няма лошо да го ползвате. По този начин, ще се вкара още една вкусова нотка в чорбата. Ако нямате обаче, не е голям проблем и спокойно може да пропуснете този момент в приготвянето на тази чорба. няма никакво място за притеснение:)

Принципно, в по-голяма част от времето, аз имам домашен бульон, който си ползвам за разни ястия. Правя си го като при варенето на джолан, просто си заделям част от бульона и го замразявам на отделни порции….и когато имам нужда от бульон си ползвам него. Разбира се, ако няма бульон, просто не слагам.

Овкусяване на чорбата

Както всички знаем, тази чорба се овкусява с чесън, едро смлян пипер и оцет. В малка купичка се смесват чесън с оцет, а в друга се слага едро смлян червен пипер. Това е напълно достатъчно за овкусяване на тази вкусна шкембе чорба. В допълнение, слагам и малко черен пипер. Задължително, червеният пипер трябва да бъде едро смлян, поне този, който се слага в отделната купичка.

Ето още една рецепта за традиционна шкембе чорба, направена с шкембе:

Още лесни рецепти за чорби и какво ли още не, може да намерите и в канала ни в Youtube. Ако все още не сте абонирани за канала ни, направете го сега, за да не изпускате видео рецептите, които качваме там!

Благодарим ви за подкрепата:)

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Рейтинг

  • (4.8 /5)
  • 3 ratings

Сходни рецепти