Този сос е един от основните сосове в кулинарията

Този сос е един от основните сосове в кулинарията

Знаете ли кой сос се нарежда сред основните няколко соса в кулинарията?

Ще ви помогна и ще ви дам един жокер- този сос носи името на държава, с която няма нищо общо. Е сега вече съм почти сигурна, че разгадахте загадката и се досетихте, че става въпрос за сос Холандез. Рецептата за него не идва от Холандия а от държавата, в която  държат на сосовете и това е Франция.

Рецептата е доста стара, от времена, в които е трябвало да се намери алтернатива на сметаната. Благодарение на това се стигнало до измислянето на този сос, който се прави главно от яйца и масло. За направата му не се използва нито сметана, нито прясно мляко.

Сос Холандез е яйчен сос. Основата му е от яйца и в частност жълтъци, които играят главната роля при неговата направа. Като стана въпрос за продукти, нека изброя основните за направата на този френски сос:

  • жълтъци
  • масло
  • сол
  • пипер за овкусяване

Ако поразгледате рецептите из интернет, ще ви направи впечатление, че тук-там има малко различия. Примерно, при някои се овкусява с черен пипер, други с бял.  Сега като се замисля, ползването на бял пипер е основателно, защото има по-светъл цвят и няма толкова много да се личи в соса. Ползването му е изцяло от естетическа гледна точка! Поради същата причина се ползва и при овкусяването на риба! Други рецепти пък са с добавянето на малко бяло вино или бульон. Въпрос на вкусови предпочитания…

Специфичното тук е начина на направа на този сос- на водна баня.  В дълбока купа се слагат жълтъците и на водна баня започват да се бъркат. Към тях се добавят маслото и подправките. Маслото трябва да е разтопено и да се изсипва на тънка струя в яйцата. Внимавайте много, когато приготвяте този сос, защото има много голям риск от пресичане на яйцата. За да се сведе този риск до минимум, трябва да се обърне внимание на температурата на , която се бъркат яйцата. Тя трябва да е нито прекалено ниска, нито прекалено висока. Не забравяйте, че яйцата се бъркат на водна баня.

При добро и постоянно разбъркване, яйцата се сгъстяват. След добавянето на маслото и останалите добавки, постепенно започва да се получава нужната консистенция за този сос – много нежен и ефирен!
Сос Холандез се поднася главно със зеленчуци, риба, пиле и т.н.

Има едно ястие, което задължително се сервира със сос Холандез. Знаете ли кое е то? Отговорът е снимката 🙂

Яйца Бенедикт

 Яйца Бенедикт

Пишете ми долу дали някога сте опитвали този сос и дали ви е впечатлил?

Само да ви подсетя, че в Youtube имаме готварски канал, в който има много рецепти, на които може да хвърлите око! Ако искате да не пропускате рецептите, които качваме там, просто се абонирайте още сега! Благодаря ви за подкрепата!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар