Телешки рибай стек

Температура за готвене на идеалният телешки стек

Представете си следното… отивате на изискан ресторант, в който предлагат телешки стек (beef steak)? Какъв бихте си го поръчали? С каква степен на изпичане?

Тук отговорът ще е различен, просто защото всеки има различен вкус.

Но, колкото и различни вкусове да има, стека задължително ще спада в една от следните степени на готовност:

Rare -тънка сготвена обвивка и розов център;

Medium Rare – малко по-дебела сготвена обвивка и розов център

Medium – малко по-малък розов център

Medium Well – още по-малък розов център, който е доста по-блед;

Well done – няма розов център

Различната продължителност ма готвене и различната температура води до разлика в изгледа на пържолата при разрязване. Най-тънка сготвена коричка има Rare степента, а най дебела и без розов център е Welldone. Последната степен на готвене няма розов център, за разлика от всички останали. Съответно, Well done е най-малко сочното месо от всичките пет степени!

Разликата при всички тях  е температурата на която се готвят! Тази разлика ще доведе до различният вид на самия стек. Тази разлика касае цветът на стека, неговата сочност и коричката.

Като заговорихме за температурата… ето я и нея. Само да вметна, че тази температура е според изискванията на Земеделието на САЩ!

Rare  – 49-52 градуса

Medium Rare – 54-57 градуса

Medium – 57-63 градуса

Medium Well – 63-68  градуса

Well done – 68-74 градуса

Минималната температура трябва да е такава, че да може да се убият бактериите, които могат да навредят на човек след консумирането на така сготвено месо. Всяка по-ниска температура крие риск за здравето, поне според тези установени температури.

Готвенето на стек е доста деликатна работа. Трябва опит, знание и много практика. Да можеш да уцелиш желаната степен на готвене ма стека си е направо майсторство.

Вижте как ние приготвяме телешки стек Рибай (Ribay)

Само уцелването на съответната степен, позволява на стека да разкрие целия си потенциал. Предполагам, че повечето хора сигурно не искат и дума да става да ядат пържола от която “капе кръв”…. Масово телешкото месо се свързва с това да е сготвено много добре и за дълго време за да не е жилаво.

телешки стек

Да обаче…. ако някога опитате стек, който е Rare или Medium, ще разберете че горното схващане е неправилно. Дори и за кратко време готвено (запържено на тиган), пържолата е много вкусна, месото е изключително крехко. Да, виждат се соковете на месото, но именно те го правят толкова вкусно.
За да се сготви телешката пържола, трябва да се остави месото да си отпочине, преди готвенето и няколко минути след готвенето. Преди готвенето, за да може месото да е със стайна температура и след готвенето, за да не му изтекат соковете!

Важно: тези степени и температури на готвене, които са изброени по-горе се отнасят за телешкото месо!!!

Ще се радвам да споделите какъв стек предпочитате вие….

Надявам се, че информацията ви е била полезна и интересна.
В нашият кулинарен канал в Youtube, може да намерите много лесни рецепти, а ако искате да видите как готвим СТЕК, гледайте видеото, което имаме в нашия канал!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар