Такояки (Takoyaki)

Такояки – японските топчета пълнени с октопод

Такояки – октоподени  топчетата, които се продават навсякъде в Осака, както и в други градове в Япония. Тази японска храна за бързо хранене се продава,  както на улицата, така и в изисканите ресторанти.

Какво е Такояки (Takoyaki)?

Това са топчета. Тестени топчета. Сместа за тестото се прави от яйца, брашно, соев сос и бульон Даши (Dashi). Много наподобява сместа за палачинки, която е по-рядка от тази за кекс.

В средата на всяко топче се слага парченце варен октопод. Това е класическият вариант на рецептата. Но, подобно на всяка друга рецепта и тази си има своите разновидности.
Как се правят Такояки?

За направата на тези топчета има специални тави, които са осеяни със сферични вдлъбнатини. Всяка от тях се пълни със сместа, но преди това се намазняват, за да може лесно топчетата да се обърнат и извадят. Щом сместа леко се стегне, в средата на всяко топче се слага парченце варен октопод и след това се обръща. Обръщането става със специално нещо, подобно на шило. Забожда се в топчето и се обръща. Това става за секунда време. Плънката може да е различна. Освен парче октопод, може да се добави още нещо, но трябва да е с малък размер, защото перфектната сфера на Такояки, няма да се получи!

Тестените топчета се ядат още, докато са топли, за да може да се усети най-добре техния вкус. Вече готови, тези октоподени топчета се поднасят с какво ли не – от сосове, та чак до различни зеленчуци. Това е по желание на клиента и готвача.

Нещо любопитно -ресторанта, в който започват да се правят и предлагат тези топчета, съществува и днес. Ако искате да го посетите идете в Осака!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар