Skyr

Защо СКИР (skyr) е толкова полезен и важен за нашето здраве?

Здравейте и добре дошли в нашия Блог с интересни статии. Днес, нашата тема е Скир. Ще се опитаме да изясним причините, поради които неговата консумация е важна за здравето ни!

Да започнем най-напред с родното му място. За първи път Скир (skyr) е направен в Исландия и то много години назад във времето! Благодарение на своя безценен състав, този продукт от мляко е оцелял до днес, даже и се налага все повече и повече. Отдавна е пресякъл границите на своята родина и сега се продава в много и различни държави звън пределите на Скандинавието.

Какво е Скир?

Някои го определят като сирене, други като кисело мляко. Надявам се, някой технологично знаещ читател да се намеси и да сподели с нас кое е правилното.
Иначе, на вид, Скир е като кисело мляко, но по-гъсто. Може да се каже, че е по-скоро като цедено кисело мляко. Много е гъсто и има ниско съдържание на вода!

Защо е толкова важен за здравето ни?

скир

Чудя се откъде да започна с изброяването на неговите  полезни функции…

Съдържа много калций, което го прави безценен за нашата костна система. Калцият поддържа плътността на костите и и ни предпазва от остеопороза. 200 гр. Скир, осигурява 20%от нужния дневен прием на Калций! Сама по себе си, остеопорозата е намаляване на плътността на костите и те стават податливи и лесни за чупене. За да се предотврати това, костната ни система се нуждае от Калций!
Освен костите, високото съдържание на Калций благоприятства и е важно за още една система в тялото ни, а именно сърдечно-съдовата. Сърцето ни също се нуждае от Калций, за да функционира нормално.

Съдържа бактерии, които се грижат за доброто състояние на червата. Тези бактерии са пробиотиците, за които се говори в всяка втора реклама по телевизията…Защо е толкова важно това? Ами според някои учени, именно в червата ни се намира нашата имунна система! Ако чревната флора функционира нормално, ние ще сме здрави и с тонус.

Съдържа протеини и калории, особено ценни  за хората, които спазват диета. Скирът засища и поддържа чувството на ситост за по-дълго време. Поради това, той е част от изключително много диети днес и здравословни диетични режими! 100гр. Скир съдържа 17гр. Протеини!

Хората, които имат алергия към млечните продукти, не трябва да консумират Скир!

Скир има широко приложение и в кулинарията. С него могат да се направят най-различни изкушение, като палачинки, мъфини (линк по-долу), кекс и още много други…

Рецепта за вкусни мъфини

Надявам се, че съм ви била полезна и ако искате още полезна информация, разгледайте и останалите статии в нашия БЛОГ! Освен това, ако се чудите какво да сготвите, посетете кулинарния ни канал в Youtube, където има много и най-различни рецепти!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар