Ястия с домати

Почти няма основно ястие, супа или салата, които да не се съчетават перфектно с този така обичан и добре познат на всички ни червен плод (или както повечето от нас го възприемат като зеленчук). Постни или месни гозби добиват съвсем различна същност когато към тях се добави малко домат.

Ястията с домати се отличават с една характерна нотка, която никое друго растение не може да имитира. Вкусът е уникален, носещ дъх на градина и една леко доловима тръпчивост, която е характерна за доматите като цяло.
Макар че в по-голямата си част са характерни за страните от Средиземноморието, доматените гозби всъщност могат да бъдат направени много по-успешно именно у нас. Нека не забравяме, че в нашата страна растат едни от най-вкусните домати в света като цяло.

Цените на едно ястие от домати могат доста да варират в зависимост от сезона. Така например, българските домати, които са известни със своите вкусови и ароматни качества, през летните месеци се предлагат на смайващо ниски цени. Това позволява да си спретнете много качествена доматена гозба почти за без пари.
Хранителните вещества дори е излишно да се споменават, тъй като всеки е чувал за изключителните качества на доматите. Те са заредени с огромно количество витамини, както и с различни минерали и микроелементи.

Здравето е това, което ще се облагодетелства най-много от изключителните качества на доматите. Независимо дали ги приемате сурови под формата на салата или пък ще са преминали някаква термична обработка, доматите са изключително ценен източник на витамини и фибри.

Това, което могат да направят те за тялото е да помогнат в справянето с излишните килограми, тъй като са изключително диетични и нискокалорични. В допълнение, ястията с по-високо съдържание на домати придобиват удивително добър вкус, дори и ако са изцяло вегански и ако не съдържат никакви храни от животински произход. В допълнение може да се каже и това, че обикновено времето за приготвяне на едно ястие с домати е изключително кратко.