Вкусен тиквеник (постен)

Ако трябва да си признаем, баниците са  най-неизменната част от нашата кухня. По повод и без, баница на трапезата все има. Нейните разновидности са толкова много, че спокойно свят може да ни се завие. Баница може да се направи със сирене, със спанак, с лапад, със зеле, с ориз и с какво ли още не. Днес обаче, ще направим баница с тиква,  позната като тиквеник, което означава, че ще ни трябва тиква.

Тиквата трябва да се обели, да се нареже на едри парчета и после да се настърже на едрата страна на рендето. Някои домакини, първо слагат тиквата на котлона за няколко минути, но лично аз,  я слагам направо по корите, без първоначална термична обработка. Смятам, че задължително трябва да се добави захар към тиквата, понеже тя не е толкова сладка, колкото на мен би ми се искало 🙂

Преди да разпределяте тиквата по корите, тя трябва да се овкуси. Най-подходящата подправка за тиква е канелата. Когато правя тиквеник, аз винаги добавям и малко ванилия. След това, всичко е въпрос на въображение. В тази рецепта, аз ще добавя натрошени орехи и нарязани сушени сини сливи. Разбира се, всичко трябва да е съобразено с вашите вкусове, което означава, че може да сложите друг вид ядки, или да сложите стафиди или други сушени плодове. Също така, може да се поръси и с малко натрошени бисквити.

Ако корите са тънки, задължително навивайте по две. Корите трябва да се намажат с олио или разтопено масло. Ако искате тиквеника да е постен, забравете за маслото.

Ето още няколко предложения с тиква:

По-долу, може да изгледате видеото за тази рецепта и ако все още не сте се абонирали за канала ни в Youtube, време е да го направите 🙂

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Рейтинг

  • (5 /5)
  • 5 ratings

Сходни рецепти