pyrjeno sirene Halumi

Знаете ли, че сиренето Халуми, може да се пържи на тиган?

Знаете ли, че има сирене, което без да се изпържи не знам дали може да се похапва? Това е сиренето Халуми. По произход, ако не ме лъже паметта, идва от Кипър. Поправете ме, ако греша, за да не проверявам в Гугъл….

Опитвала съм го и в суров вариант, но не ми харесва! Може би просто, защото това сирене изисвква термична обработка за да се консумира. Поне след нея е по-вкусно!

Характерното за това сирене е, че то е твърдо сирене. Ако се консумира сурово, не може да му се усятят напълно вкусовите му качества. Ако се изпържи, е тогава вече блясва в цялата си прелест. Отвън има коричка, а отвътре е някак си мекочко и почти кремообразно.

Пържи се в зехтин. Какво ли ще стане ако се изпържи в олио? Ами сигурна съм, че пак ще стане, но принципно е по-удачно да се ползва захтин.

Имайте предвид, че като го сложите в тигана, с нагорещена мазнина, първите няколко секунди пръска мазнина, та знае ли се. Затова е по-добре, преди да го сложите в тигана, да го подсушите малко с лист кухненска хартия.

Идеално мезе е за бира, също както и пържените картофки. Поднесете го със свежа салата, за да може да се получи експлозия от вкусове в устата!

Ето още няколко рецепти за мезе:

Още рецепти за мезета и други кулинарни изкушения, може да намерите и в готварският ни канал в Yuotube. Абонирайте се за каналът ни, за да не изпускате видео рецептите, които качваме там! Благодарим ви за подкрепата!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Рейтинг

  • (5 /5)
  • 2 ratings

Сходни рецепти