Лесна постна содена питка с газирана вода

Лесна постна содена питка с газирана вода

Няма да изневеряваме на традициите и за Бъдни вечер ще си направим постна содена питка. Лесна за направа и само с три основни продукта – газирана вода, брашно и сода бикарбонат (бакпулвер)! При правенето на содена питка, винаги има риск от провал. Ами да! Ще бъда честна с вас…лично аз съм имала доста такива 🙂 С времето обаче, научих някои тънкости при правенето на содена питка, които може да видите тук.

Ако трябва да бъда по-детайлна, ще направя тази питка с бакпулвер. Той всъщност представлява комбинация от сода бикарбонат, лимонтозу и нишесте. Питката направена с него също наричам содена, защото основата на бакпулвера е сода бикарбонат.

Ще уточня още един важен момент, който не е задължителен за спазване и това е овкусяването. За да привнеса лек аромат на питката и да избегна типичния соден аромат, понякога в тестото добавям някаква подправка или семена.  Както вече казах, добавянето на подправка за аромат или семена, не е задължително. Ако не искате, може да не слагате. Това е личен избор. В тази питка, аз ще сложа ленено семе, с което да разнообразя текстурата на тестото.

Още една рецепта за постна содена питка за Бъдни вечер, която стана хит в Youtube:

Видеорецепта за постна содена питка

Ако все още не сте станали част от нашата голяма общност в Youtube, сега е времето да го направите! Абонирайте се за канала ни и нека заедно да се впуснем в готвенето!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Рейтинг

  • (5 /5)
  • 2 ratings

Сходни рецепти