Какво представлява бланширането?

Какво представлява бланширането?

Какво означава бланширане?

 Една от основните готварски техники,  това е бланширане. По своята същност, бланширането е процес, при който само за няколко минути, зеленчуците или месото, които ще се бланшират, се потапят във вряща вода. Бланширането се използва главно за зеленчуци, които предстои да бъдат дълбоко замразени във фризера. Чрез тази техника, която е част от процеса на готвене, зеленчуците запазват своя аромат, хранителен състав и цвят за по-дълго време, което е изключително важно за здравето ни.

Най-подходящият съд за бланширане, това е дълбока тенджера, която  има по-голяма вместимост. Налива се в тенджерата вода и се оставя тя да заври. Когато водата вече ври силно, именно тогава е момента, който е най-подходящ за бланширането. Зеленчуците се поставят във водата за не повече от 3-5 минути. Ако те престоят за по-дълго време във врящата вода, то тогава процеса от бланширане ще премине към варене. Затова внимавайте, извадете зеленчуците най-късно след 5 минути от слагането им вътре и след това задължително ги облейте със студена вода.

Различните зеленчуци имат различна продължителност на бланширане. Най-малко време за бланширане имат спанака, зелето и чушките – не повече от 2, най-много 3 минути.

За да могат да бъдат бланширани и след това замразени, зеленчуците предварително трябва да бъдат измити и нарязани, така че когато искате да ги готвите, може направо да ги слагате в тигана или тавата.  Внимателно подбирайте количеството зеленчуци, които бланширате и след това слагате в пликчета. Не трябва да се размразява повторно, какъвто и да било продукт, който е бил замразен във фризера.

Не оставяйте зеленчуците от фризера да се размразяват на стайна температура, когато искате да ги готвите. Направо ги слагайте във вряща вода или в тигана с мазнина.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

,

Все още няма коментари.

Вашият коментар