Какво представлява сотирането?

Какво представлява сотирането?

Какво представлява сотирането?

Сотиране е вид техника в процеса на готвене. Отличителното при тази техника е, че се готви с много малко количество мазнина, но при високи температури. Най-подходящата мазнина при сотирането е зехтина, за предпочитане-зехтин „екстра върджин“, понеже той изгаря значително по-бавно. Друга мазнина, която може да използвате, това е рафинирано масло или фъстъчено олио. Каквато и мазнина да използвате, количеството й трябва само да покрива дъното на тигана, не повече.

За сотиране  Ви трябва тиган, който задължително трябва да е по-скоро широк, отколкото дълбок и да има дебело дъно. Когато поставите например зеленчуците, те трябва да са разпределени равномерно по дъното на тигана, а не да бъдат насъбрани един в друг. Важно е между всички тях да има известно разстояние, иначе ще се получи процес на варене за някои от тях, отколкото сотиране. Именно поради тази причина, тигана, който използвате е толкова важен.

Каквато и мазнина да използвате, много важно е тя да бъде вече загрята в момента, в който слагате продуктите.  Ако сотирате картофи, те трябва да получат лека червеникава коричка  от всяка страна, което е признак, че вече са готови и е време да бъдат извадени и сервирани. Каквото и да сотирате, обръщайте го внимателно от всяка една страна. Ако е месо обаче, достатъчно е да се обръща само по веднъж от всяка страна.

Докато сотирате, понякога може мазнината да започне и да пуши. В този случай, не се двоумете, единственото, което може да направите е просто да махнете мазнината от тигана,  да го измиете и отново да налеете мазнина, която да се загрее. Едва тогава, започнете отново с процеса на сотиране, защото може и да не се получи приятната хрупкава коричка и храната да мирише на загоряло.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

,

Все още няма коментари.

Вашият коментар