Как да карамелизираме ядки? Лесно и много вкусно!

Как да карамелизираме ядки? Лесно и много вкусно!

Здравейте 🙂 Днес ще ви кажа как да си карамелизирате ядки. Уверявам ви, че е много лесно и всеки един от вас ще се справи, при наличието на желание. Ако трябва да съм честна, първия път, когато трябваше да направя по такъв начин ядките, леко се притеснявах, но след това разбрах, че е нямало място за притеснение. Нещата се получиха и аз останах много доволна!

Как се карамелизират ядки?

Отговорът е със захар. Без захар, няма карамелизиране. Някои добавят и малко масло вътре, други малко вода. Различни са рецептите, но ми е направило впечатление, че при почти всички варианти се получава.

Какви ядки да използвам за карамелизиране?

Могат се ползват най-различни ядки – като почнем от бадеми, минем през лешници, стигнем до орехи и продължим още по-надалеч. Всяка една ядка, подлежи на карамелизиране.

Рецептата за карамелизирани ядки…

Ще използвам бадеми. Имайте предвид, че начинът е абсолютно същият и за друг вид ядки, както вече споменах и по-горе!
Включете котлона на средна температура. Котлонът не трябва да е много силен, защото захарта бързо ще прегори. Тиганът отива на котлона. Сложете в тигана 2-3 супени лъжици вода и добавете 4-5 супени лъжици захар ( обикновена бяла захар). Разбъркайте! Щом захарта се разтопи, сложете ядките вътре в тигана и бъркайте. Сега вече трябва да се бърка почти постоянно, за да не загори захарта. Постепенно ще забележите, че лепкавата течност започва да придобива цвят. Внимавайте с цветът. Ако пропуснете точния цвят, карамела ще мирише на загоряло!

Щом започва да става много лепкаво и има лек червеникав цвят, добавете резенче краве масло. Маслото се добавя, за да може да се отделят ядките по-лесно една от друга! Още няколко разбърквания и махнете тигана от котлона. Изсипете ядките върху хартия за печене и много бързо започнете да разделяте ядките, защото карамела много бързо стяга и ще слепнат почти мигновено!

Оставете ядките да изстинат и после им се насладете. Вижте, че всичко се случва много лесно и няма нищо трудно в това да карамелизираш ядки. С тези ядки може да украсявате десерти или просто да си ги хапнете така, както са!

Надявам се, че съм ви била полезна. Благодаря ви за времето, което прекарахте в нашия сайт и не забравяйте да посетите и кулинарния ни канал в Youtube. Там имаме много и най-различни рецепти за закуска, обяд или вечеря!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

, , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар