Ястия с доматен сос

Доматите са най-популярната съставка, която присъства в почти всички видове салати, за които можем да се сетим. Те са основна част от нашата национална кухня, макар, че до преди няколко века изобщо не са съществували в Европа.

Един от най-добрите начини да включим доматите във всяко едно ястие е като ги използваме под формата на сос. По този начин те могат да намерят най-богато и разнообразно приложение.

Притежават изключителни свойства, които комбинират лечебни възможности с изключителен вкус и аромат. Това лесно ги е направило неделима част от всяко ястие, както при по-сложните рецепти, така и при при най-елементарните ястия и салати, за които можем да се сетим.

Присъства изключително много в средиземноморската кухня, като е на особена почит в Италия, Испания и Гърция. В някои от тези страни дори се организират цели фестивали в негова чест.

Градинските домати имат по-силен вкус, ухаят по-добре, а освен това имат и повече лечебни свойства. Те могат да добавят вкус и свежест на всяка салата и основно ястие, което според проучвания ги превръща в най-консумираното растение в Европа, заедно с бананите.

Макар, че официално доматите са плодове, хората гледат на тях и ги употребяват като зеленчуци. Това се дължи на техния вкус, който е леко накиселяващ, но по много деликатен начин, без това да е трудно поносимо по какъвто и да било негативен и отрицателен начин.

Те са едно от най-засищащите растения, за които можем да се сетим, ето защо се препоръчва да се добавят към всяко ястие от онези, които искат да се отърват от някой и друг излишен килограм.

Киселината в доматите убива бактериите, които причиняват кариес, което ги прави полезни за зъбите и тяхното здраве. В това отношение, те са доста сходни с цитрусовите плодове, което ги превръща в източник на здрави, бели зъби и красива усмивка.

Един от недостатъците на доматите е, че техните люспи могат да дразнят стомаха на някои по-чувствителни хора. Ето защо е препоръчително да се премахват преди консумация, особено ако имате проблем с отделянето на стомашни киселини и гастрит.