Мекици

Днес, ще ви предложим една традиционна рецепта за българската кухня, а именно рецепта за мекици. Тази рецепта я помня още от баба ми, когато тя ни приготвяше за закуска тези много вкусни и лесни мекици. За да се направят са необходими само мая, брашно, сол, захар и малко вода. От всичките продукти се омесва меко тесто.

Задължително щом има мая, тестото трябва да се остави да втаса. Втасването се случва много по-бързо, ако тестото е в по-топло помещение. Съдът, в който е тестото, трябва да се покрие с капак, кърпа или кухненско фолио. Обикновено, когато трябва да чакам да втасва тестото, винаги го слагам близо до парното, за да може от топлината, по-бързо да втаса или ако то не работи, във фурната на много ниски градуси (около 50 градуса). Принципно, топлината е нужна, за да може по-бързо тестото да втаса. Иначе, ако имате повече време, може да оставите тестото в хладилника, да престои едно денонощие и на сутринта, то вече ще е втасало.

Та да се върнем на мекиците…След като тестото е втасало, вземете малка част от него и го оформете на топка, която после, с въртеливи движения, раздърпайте по краищата. Така оформената мекица, сложете в тиган с нагорещено олио и изпържете от двете страни, до златист цвят.

По-долу, може да видите и видео клип, за направата на тези мекици!

Вижте и още една традиционна рецепта – бухти

 

 

 

 

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Рейтинг

  • (5 /5)
  • 6 ratings

Сходни рецепти