Ястия с риба

Ястията с риба са цял един дял в кулинарията, който се простира много далеч извън нашия сравнително ограничен кръгозор в това отношение. Докато ние познаваме сравнително ограничен набор от риби и начини за тяхното приготвяне, има места по света, където хората на практика почти не консумират други храни, което е довело до невъобразимо разнообразие от рецепти.

Ако говорим за това дали подобен режим на хранене няма да ни лиши от ценни хранителни вещества, то трябва да кажем, че рибата всъщност е една от най-богатите храни, които въобще консумираме в ежедневието си. Като се започне от безценните омега 3 мастни киселини, мине се през витамините D и B2 и се стигне до безкрайното количество микроелементи, като желязо и цинк, рибата е една от най-полезните и питателни храни познати на човечеството.

Диетолозите препоръчват тя да влиза в седмичното ни меню поне два пъти или повече, което, за съжаление, малцина спазват със своя натоварен начин на живот. Въпреки това, приготвянето на рибни ястия не е толкова сложно и лесно може да намери място в ежедневието, колкото и забързано да е то.

Една от причините, които спират мнозина от приготвянето на вкусни и питателни ястия с риба, това е миризмата, която в известен смисъл е малко по-силна. На практика, ако използвате торбички за готвене и добър аспиратор или просто ако приготвите храната на терасата, тя няма да предизвика кой знае колко силна миризма.

Всъщност, рибните ястия са начин да поддържаме един безупречен външен вид, тъй като несъмнено са изключително диетични и могат да ви направят голяма услуга в поддържането на здравословно тегло и малко количество подкожни мазнини. Ако целта ви е хубава фигура и добро здраве, ако желаете да имате гладка кожа и привлекателен тен, рибата трябва да се включва в менюто ви поне два пъти всяка седмица. Начините, по които можете да я приготвите са неизброими, като това може да бъде по някой близък до нашата култура маниер на готвене, каквито са гръцкият и италианският или пък като се доверите на някоя по-екзотична и нетрадиционна кухня, каквато е полинезийската например.