Ястия с извара

Защо да хапнем извара, а не сирене? Задавали ли сте си въпроса, който да реши голямата дилема? Много хора предпочитат вкуса на този вид млечен продукт. Причината е, че той, макар и да не е нито сирене, нито кашкавал, има своите специфични качества и е идеален за редица рецепти.

Изварата е на практика чист протеин, който е категорично полезен за цялото тяло. Често е наричана отпаден елемент от производството на млечни продукти, но ние предпочитаме да не използваме думата „отпадък“. Тя си има своите свойства и качествени предимства и именно затова често присъства на трапезата ни.

Макари за почитателите на сиренето и кашкавала изварата да има малко блудкав и ненаситен вкус, тя е супер полезна за организма ни и именно затова е и част от много салати, необработени топлинно ястия, както и такива, които са „минали през огън“. Изварата може да бъде приготвена както от краве мляко, така и от козе или от биволско. От това зависи и съдържанието на мазнини в нея.

От този продукт си набавяме достатъчно протеини и съвсем малко количество мазнини и именно това го прави перфектна част от много диети, дори при хора, които спортуват активно или при такива с по-специален режим на хранене.

Какво можем да сготвим с извара

Тя е сред основните продукти, които могат да бъдат основа или добавка към различни салати, разядки и други подобни ястия, които са перфектно решение за предястия и други стартери. Изварата е перфектен продукт, който можем да включим в здравословната си закуска, както и в останалите хранения през деня. Ето защо, тя е често и бързо решение за приготвянето им.

Може да бъде добавяна като плънка за кифлички, мъфини и други видове солени печива и тестени изделия. Ако добавите различни пикантни подправки, от изварата се получават гъсти гарнитури към салати, печени меса или зеленчуци. По този начин, с подходящите подправки тя се превръща в перфектен начин да балансирате здравословното си хранене и да обогатите всяко ястие, като го направите не само вкусно, но и полезно.